MENI
8.2.2024

Delegat u Domu naroda Džemal Smajić i poslanik u Predstavničkom domu Milorad Kojić učestvovali u posmatračkoj misiji vanrednih predsjedničkih izbora u Republici Azerbejdžan

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Džemal Smajić i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Milorad Kojić učestvovali su, na poziv predsjednice Parlamenta Republike Azerbejdžan Sahibe Gafarove, u posmatračkoj misiji vanrednih predsjedničkih izbora, koji su jučer održani u Azerbejdžanu.

U jutrošnjem obraćanju medijima u Bakuu, delegat Smajić ocijenio je kako su vanredni predsjednički izbori u Republici Azerbejdžan protekli u demokratskoj i fer atmosferi, bez incidenata, u skladu sa važećim izbornim pravilima i međunarodnim standardima. Upućujući zahvalnost predsjednici Parlamenta Azerbejdžana, Centralnoj izbornoj komisije i predstavnicima medija, Smajić je kazao kako je impresioniran mirnom atmosferom koja je pratila izbore, te odao priznanje, kako je kazao, profesionalnom radu ekipa koje su neposredno radile na organizovanju i provođenju izbora. Smajić je čestitao na pobjedi predsjedniku Republike Azerbejdžan Ilhamu Aliyevu i izrazio želju za nastavkom prijateljskih odnosa između Republike Azerbejdžan i Bosne i Hercegovine.

Medijima se obratio i poslanik u Predstavničkom domu Milorad Kojić, koji se također zahvalio najvišem rukovodstvu Republike Azerbejdžan i predsjednici Parlamenta Sahibi Gafarovoj na pozivu za posmatranje prijevremenih predsjedničkih izbora. Ocjenjujući kako su vanredni predsjednički izbori u Azerbejdžanu protekli u skladu s nacionalnim zakonodavstvom te zemlje i međunarodnim standardima, Kojić je kazao da je Centralna izborna komisija Azerbejdžana ispoljila visok stepen profesionalnosti u pripremi izbora i osiguranju otvorenosti izbornog procesa. Prema Kojićevoj ocjeni, organi uprave za provođenje izbora bili su stručno pripremnjeni i dobro opremljeni za provođenje izbora, dok je na posjećenim biračkim mjestima glasanje bilo dobro organizovano, a povjerenici su bili upoznati sa procedurama. Kojić je naglasio da je i biračima sa invaliditetom osiguran nesmetan pristup biračkim mjestima, te dodao da visoko cijeni pravne i logističke uslove koji su bili osigurani tokom međunarodnog posmatranja izbora u Republici Azerbejdžan. Kojić je također čestitao predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Aliyevu na pobjedi i novom predsjedničkom mandatu, te izrazio želju da se prijateljski odnosi Republike Azerbejdžan i Bosne i Hercegovine nastave i dalje razvijati.

Prema preliminarnim rezultatima izbora, aktuelni predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev odnio je nadmoćnu pobjedu na vanrednim predsjedničkim izborima u toj zemlji. Mandat izabranog predsjednika Azerbejdžana traje sedam godina, a pravo glasa na vanrednim predsjedničkim izborima imalo je 6,5 miliona stanovnika. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću