MENI
8.12.2023

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović razgovarao sa Delegacijom Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca

 "Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Kemal Ademović razgovarao je danas u Sarajevu sa Delegacijom Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), u kojoj su bili predsjednica Upravnog odbora Vijeća akademik prof. dr. Hasnija Tuna-Muratagić, akademik prof. dr. Dževad Jahić član i generalni sekretar VKBI mr.sci. Emir Zlatar.

Delegacija VKBI uručila je predsjedavajućem Doma naroda PSBiH višetomni enciklopedijski Rječnik bosanskog jezika autora prof. dr. Dževada Jahića.

Također, Delegacija VKBI je upoznala predsjedavajućeg Ademovića sa ostalim aktivnostima koje provodi ova organizacija. Istaknuli su posebno organizaciju okruglih stolova i konferencija sa sličnim organizacijama civilnog društva iz susjednih zemalja, s ciljem podsticanja regionalnog dijaloga o svim otvorenim pitanjima.

Uz poziv za podršku nastavka procesa izrade sljedećih tomova Rječnika bosanskog jezika, članovi Delegacije su pozvali predsjedavajućeg da učestvuje na svečanoj akademiji VKBI, kao i na sastanku Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, koji se održavaju 22. i 23. decembra 2023. godine.

Zahvaljujući se na vrijednom poklonu, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović ocijenio je da Bosanski rječnik predstavlja kapitalno djelo od najveće naučne, društvene, kulturne i praktične vrijednosti te izrazio punu podršku aktivnostima koje provodi VKBI.“ (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda Kemala Ademovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću