MENI
8.12.2023

Član Delegacije PSBiH u PSVE Branislav Borenović učestvovao u Parizu na sjednici Komiteta za migracije, izbjeglice i raseljena lica PSVE

Član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Branislav Borenović učestvovao je danas u Parizu na sjednici Komiteta za migracije, izbjeglice i raseljena lica PSVE.

Nakon što su saslušali izvještaj Diane Stoice iz Rumunije o temi „Sumnjive i nepropisne radne situacije migranata sezonskih radnika i domaćih radnika migranata“, članovi Komiteta usvojili su Nacrt rezolucije u kojoj se upozorava na ograničene prirode sezonskih ugovora o radu, nepostojanje socijalnih prava, radnih dozvola i druge nepravilnosti u angažmanu sezonskih radnika migranata, posebno radnica u sektoru rada u domaćinstvima.

S tim u vezi, u usvojenom Nacrtu rezolucije, PSVE poziva države članice da se pridruže i efikasno provedu postojeći međunarodni pravni okvir Vijeća Evrope i drugih međunarodnih institucija, odnosno Ujedinjenih naroda, Međunarodne organizacije rada i Evropske unije. Osim toga, PSVE preporučuje državama članicama da poboljšaju praksu, između ostalog usvajanjem strukturnih politika za zaštitu radnih i socijalnih prava radnika migranata, putem efikasnih inspekcija rada, programa za legalizaciju, okupljanja porodica i realizacije kampanja za podizanje svijesti o potrebi zaštite radničkih prava migranata. Konačno, u Nacrtu rezolucije PSVE preporučuje efikasan pristup pravdi i odgovarajuće sankcije, ključne za garantiranje pravne pomoći i zaštite radnicima migrantima.

Na sjednici su saslušani i izvještaji, te analize eksperata o aktuelnim pitanjima iz oblasti migracija, azila, te o izazovima s kojima se suočavaju migranti, izbjeglice i raseljena lica.

Članovi Komiteta usvojili su i nacrte nekoliko rezolucija u vezi sa suočavanjem sa izazovima i posljedicama migrantske krize, te zaštite ljudskih prava migranata i tražilaca azila. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću