MENI
7.12.2023

Članovi kolegija oba doma PSBiH razgovarali sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom EU u BiH

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) – predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović, predsjedavajući Predstavničkog doma Marinko Čavara, zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojša Radmanović i dr. Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Špirić i, u ime zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića, predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda Marina Pendeš – razgovarali su danas u Sarajevu sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom.

Ambasador Sattler predstavio je tokom sastanka ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije o BiH u kome je Evropska komisija dala preporuku za otvaranje pristupnih pregovora s našom zemljom nakon postizanja potrebnog stepena usklađenosti s kriterijima za članstvo. Ocjenjujući Izvještaj Evropske komisije kao dobar, sveobuhvatan i uravnotežen prikaz situacije u BiH, ambasador Sattler posebno se osvrnuo na napredak koji je postignut u institucijama BiH usvajanjem paketa reformskih zakona, te usklađivanjem vanjske i sigurnosne politike BiH sa politikom EU.

Govoreći o postignutom napretku, koji je prepoznat u Izvještaju Evropske komisije, ambasador Sattler zahvalio se rukovodstvu oba doma PSBiH na direktnom doprinosu u uspostavljanju i aktiviranju Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Evropskog parlamenta (POSP) čime je ispunjen jedan od 14 prioriteta Evropske komisije. Uputio je i poruku najvišim zvaničnicima PSBiH da bi naša zemlja u narednih nekoliko mjeseci trebala da iskoristi priliku, usvoji nekoliko reformskih zakona i pripremi se za odluku o otvaranju pregovora o punopravnom članstvu u EU.

Ambasador Sattler govorio je i o sredstvima iz Plana rasta EU za zemlje Zapadnog Balkana, ističući kako je BiH već dostavila Plan reformi čije bi ispunjavanje omogućilo povlačenje sredstava iz Plana rasta i izražavajući želju da BiH povuče sredstva u iznosu od milijardu eura, što bi značajno doprinijelo snažnijem ekonomskom rastu naše zemlje.

Članovi rukovodstva oba doma PSBiH zahvalili su se ambasadoru Sattleru na angažmanu Delegacije EU u BiH i doprinosu daljem kretanju BiH na evropskom putu. U svojim izlaganjima istaknuli su da bi odluka o otvaranju pregovora predstavljala snažan podstrek za sve institucije i građane BiH, te naglasili potrebu da se, u češćim razgovorima sa zvaničnicima EU, zajedno radi na postizanju konsenzusa unutar država članica EU oko nastavka procesa proširenja na zemlje članice Zapadnog Balkana.

Iznoseći impresije sa Drugog političkog foruma na visokom nivou između EU i BiH, koji je 5. decembra održan u Briselu, najviši zvaničnici PSBiH kazali su kako postoji raspoloženje da se do marta iduće godine napravi kredibilan iskorak s ciljem otvaranja pristupnih pregovora o članstvu BiH u EU. S tim u vezi, kazali su kako bi zaustavljanje evropskog puta BiH imalo negativne efekte na raspoloženje građana BiH, te otvorilo prostor za utjecaje drugih u zemljama Zapadnog Balkana. Izražavajući uvjerenje da BiH i Zapadni Balkan, kako je rečeno, predstavljaju unutarnje dvorište EU i da neće ostati u evropskoj čekaonici, članovi rukovodstva oba doma PSBiH apelirali su na pozitivan i uravnotežen pristup svih članica EU u vezi sa nastavkom procesa proširenja i daljim kretanjem BiH na putu ka članstvu u EU. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću