MENI
5.12.2023

Članovi kolegija i predstavnici klubova poslanika i delegata oba doma Parlamentarne skupštine BiH učestvovali na drugom sastanku Političkog foruma na visokom nivou između EU i BiH

Članovi kolegija i predstavnici klubova poslanika i delegata oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) učestvovali su danas u Briselu na drugom sastanku Političkog foruma na visokom nivou između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine, kojeg su zajednički organizirali evropski komesar za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Nakon uvodnih obraćanja komesara Várhelyija i predsjedavajuće Krišto, učesnicima sastanka obratili su se predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara, zamjenici presjedavajućeg Doma naroda dr. Dragan Čović i dr. Nikola Špirić te zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić.

Na sastanku su, uz ostale zvaničnike vlasti entiteta, Distrikta Brčko i kantona, govorili predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PSBiH Šerif Špago, član Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH Safet Softić, presjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Marina Pendeš, predsjedavajući Kluba SDP u Predstavničkom domu Saša Magazinović, član Kluba poslanika SDS-PDP-Za pravdu i red Nenad Grković, zamjenica predsjedavajućeg Kluba poslanika HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP – HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH Darijana Filipović, predsjedavajući Kluba poslanika Narod i pravda u Predstavničkom domu PSBiH Nihad Omerović te predsjedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu Čedomir Stojanović.

Današnji sastanak, istaknuto je, pokazuje da se zajedničkim i predanim radom nastavlja evropski put BiH a ocijenjeno je da je uz pojačan napor mogu postići mnogo bolji rezultati.

U zaključcima je istaknuto da je kandidatski status doveo do političkog konsenzusa među političkim akterima u BiH kakvom ranije nismo svjedočili a komesar Várhelyi naglasio je uočljiv pozitivan utjecaj nove političke strukture te da već Vijeće ministara EU bilo u pravu kada je predložilo otvaranje pristupnih pregovora.

Várhelyi je također ocijenio da je nakon današnjeg, po njemu vrlo ohrabrujućeg, skupa jasno da postoji isto razumijevanje smjera kojim se želi ići i onoga šta je potrebno činiti da bi se stiglo do zacrtanog cilja. Istovremeno, uočljiva je želja da se rezultati postižu na svim nivoima vlasti u BiH.

Na kraju, pozvao je izvršne vlasti da svaki trenutak koriste za ispunjenje prioritetnih zadataka koje je nužno ispuniti za otvaranje pregovaračkog procesa. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću