MENI
5.12.2023

Članovi Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH posjetili UIO BiH

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za reforme i razvoj Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ermina Salkičević – Dizdarević, zamjenik predsjedavajuće Zajedničke komisije Ilija Cvitanović, te članovi Zajedničke komisije Snježana Novaković – Bursać, Mladen Bosić i Šemsudin Dedić posjetili su danas u Banjaluci Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Rukovodstvo UIO BiH, sa direktorom Zoranom Tegeltijom na čelu, upoznalo je članove Zajedničke komisije o svim važnim aktuelnim temama u vezi sa indirektnim porezima. Naglašeno je da će, prvi put od osnivanja ove institucije, biti premašeno 10 milijadi KM prikupljenih prihoda godišnje od indirektnih poreza.

Bilo je riječi o prijedlozima zakonskih rješenja koja se odnose na PDV, carinu i akcize, a koji se posljednjih mjeseci vrlo često pominju u javnosti, posebno u smislu mnogobrojnih zahtjeva za oslobađanje od plaćanja PDV-a, umanjenje stope PDV-a, ili zahtjeva za povrat PDV-a na širok spektar dobara. 

Članovima Zajedničke komisije predstavljeni su uslovi u kojima rade službenici UIO BiH. S tim u vezi posebno je naglašeno koliko su loši uslovi za rad u sjedištu UIO i u Regionalnom centru Banjaluka. Na sastanku je naglašena potreba bolje tehničke opremljenosti UIO, s ciljem što boljeg obavljanja osnovnih zadataka UIO BiH, prvenstveno pružanja kvalitetnije usluge poreskim obveznicima.

U okviru sastanka razgovaralo se i o potrebi za jednom sveobuhvatnom izmjenom Zakona o PDV-u, Zakona o sistemu indirektnih poreza, kao i o potrebi tehničkog jačanja internih kapaciteta UIO BiH. Također, razgovaralo se o statusu nekoliko usvojenih inicijativa u okviru PSBiH, kao što su ukidanje PDV-a na doniranu hranu, te povećanje praga za ulazak u sistem PDV-a, ali i o planovima i mogućnostima povećanja gornje granice za nabavku vozila za invalidne osobe, te plana u vezi sa obnovom graničnih prelaza koji su u lošem stanju.

Govorilo se i o sistemu koji je na snazi, a odnosi se na plaćanje PDV-a na lijekove, na takse prilikom registracije novih privrednih subjekata, a razmijenjene su i informacije o mogućnostima i rizicima pomjeranja konačnog dana za obračun PDV-a. (kraj)

 

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću