MENI
5.12.2023

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA BiH učestvovali na sastanku komisija za odbranu i sigurnost parlamenata u BiH

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sredoje Nović, Sanja Vulić, Zdenko Ćosić i Slavko Matić, te predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije (OSA) BiH Ilija Cvitanović i član te Zajedničke komisije Milorad Kojić učestvovali su danas u Banjaluci na sastanku komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Narodne skupštine Republike Srpske, te Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Tema sastanka, čiji su domaćini bili članovi Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske, bila je aktuelna sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka, koji je ocijenjen kao veoma koristan i neophodan za jačanje dijaloga i međusobnog razumijevanja, aktuelna sigurnosna situacija u BiH ocijenjena je zadovoljavajućom.

Konstatirano je da su najveće sigurnosne prijetnje organizirani kriminal i korupcija, cyber kriminal, migrantska kriza, problem sa nedovoljnim brojem graničnih policajaca, te odlazak državljana BiH na strana ratišta.

Također, sa žaljenjem je konstatirano da jezik mržnje izaziva osjećaj nesigurnosti kod građana, posebno kod mladih ljudi koji odlaze iz BiH.

Istaknut je značaj preventivnog djelovanja nadlažnih policijskih agencija na svim nivoima s ciljem zaštite svakog građanina. 

Posebno je naglašen značaj harmonizacije zakonskih rješenja i unapređenja zakonskog okvira za rad sigurnosnih i policijskih agencija, te nastavak dijaloga u cilju jačanja međusobnog povjerenja i razumijevanja. 

Član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sredoje Nović smatra da su sastanci u ovom formatu izuzetno bitni u jačanju međusobnog povjerenja jer, kako je rekao, sigurnost jedne zemlje nema cijenu. Prema riječima Novića, građane s pravom brine korupcija. Zbog toga je, rečeno je, potrebno analizirati rad tužilaštava i policijskih struktura, te postaviti pitanje odgovornosti.

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Slavko Matić, Zdenko Ćosić i Sanja Vulić također su pozdravili ovaj format dijaloga, te su pozvali na izgradnju  međusobnog povjerenja i boljeg razumijevanja parlamentaraca na svim nivoima vlasti.

Tokom sastanka, čije je održavanje podržao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, prezentirani su Projekat jačanja kapaciteta cyber sigurnosti u BiH, kao i Projekat u oblasti malog oružja i lakog naoružanja (SALW), koje UNDP implementira u Bosni i Hercegovini. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću