MENI
29.11.2023

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH učestvovali u Madridu na 70. plenarnom zasjedanju COSAC-a

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Zdenko Ćosić i članovi Zajedničke komisije Mia Karamehić – Abazović i Radovan Kovačević učestvovali su na 70. plenarnom zasjedanju Konferencije parlamentarnih odbora za poslove Evropske unije (COSAC), koje je, u okviru parlamentarne dimenzije španskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije (EU), održano u Madridu.

Plenarno zasjedanje svojim obraćanjima otvorili su predsjedavajući Senata Kraljevine Španije Pedro Rollan Ojeda i predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Španije Francina Armengol Socias.

U raspravi o rezultatima španskog predsjedavanja Vijećem EU, učesnicima se obratio ministar vanjskih poslova Španije Jose Manuel Albares Bueno.

U diskusiji, u kojoj je značajan broj učesnika podržao proces proširenja EU, naročito na zemlje Zapadnog Balkana, obratila se i članica Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Mia Karamehić-Abazović. Naglašavajući značaj procesa proširenja, posebno brzog otvaranja pretpristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, članica Zajedničke komisije Karamehić – Abazović kazala je kako sve političke stranke i narodi u našoj zemlji imaju potpuno isti cilj – punopravno članstvo u EU, što će, kako je rekla, biti ključno ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego i za regiju i EU. Ističući kako BiH pruža podršku svim zemljama regije na zajedničkom putu prema članstvu u EU, Karamehić – Abazović izrazila je čvrsto uvjerenje da BiH i regija pripadaju EU porodici i da će proširenje EU na Zapadni Balkan osigurati geografsku, sigurnosnu, ekonomsku i geopolitičku korist od najveće važnosti za budućnost EU.

U zaključnom obraćanju na kraju sesije o španskom predsjedavanju, španski državni sekretar za EU Pascual Navarro istakao je kako se slaže s procesom proširenja EU, te dodao da razumije teškoće BiH i da BiH može računati na podršku Španije na evropskom putu.

Završni dan 70. plenarnog zasjedanja COSAC-a obilježila je rasprava na temu situacije u Ukrajini i odnosa s EU, u okviru koje se učesnicima obratio i predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Zdenko Ćosić. Ćosić je rekao da pozdravlja ostvarenja koja Ukrajina, uprkos svim otežavajućim okolnostima, postiže na svom putu ka punopravnom članstvu u EU. Istovremeno, posebno se zahvalio svima koji naglašavaju značaj integracije Bosne i Hercegovine, kao i zemalja Zapadnog Balkana, te ocijenio da potencijali BiH i svih zemalja regiona mogu doći do punog izražaja tek u EU, koja je, kako je rekao Ćosić, i sigurnosni okvir za zemlje Zapadnog Balkana. Upozoravajući na to da, kako je naveo, svaki zastoj otvara vrata opasnostima kojima smo izloženi u najnovijim globalnim geopolitičkim potresima, ali i porastu euroskepticizma u Bosni i Hercegovini, Ćosić je izrazio uvjerenje da bi određivanje datuma otvaranja pregovora bio čin mudrosti i vizionarstva od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu, kao i za EU u cjelini.

Učesnici 70. plenarnog zasjedanja COSAC-a pozdravili su Paket proširenja za 2023. godinu, kao i preporuke Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu, te ponovili podršku Zapadnom Balkanu, izraženu u Solunskoj agendi i Planu rasta za Zapadni Balkan. Pozvali su zemlje kandidatkinje da pojačaju svoje reformske inicijative uz pomoć EU, posebno u području vladavine prava. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću