MENI
27.11.2023

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PD CEI Predrag Kožul učestvovao u Kišinjevu na zasjedanju Parlamentarne skupštine PD CEI

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative (PD CEI) Predrag Kožul učestvovao je danas u Kišinjevu, Republika Moldavija, na zasjedanju Parlamentarne skupštine PD CEI na kojoj se razgovaralo o podršci država članica ove regionalne multilateralne organizacije procesu proširenja Evropske unije (EU), kao i o promociji održivog razvoja centralnoevropske regije.

Učesnike zasjedanja, u ime države domaćina, pozdravio je predsjednik Parlamenta Republike Moldavije Igor Grosu, kao i predsjedavajući PD CEI i član Delegacije Moldavije u PD CEI Igor Chiriac.

Generalni sekretar CEI Roberto Antonione upoznao je učesnike zasjedanja o rezultatima nedavne parlamentarne konferencije PD CEI u Trstu, na kojoj se razgovaralo o intenziviranju regionalne saradnje zemalja članica s ciljem ubrzanja procesa evropskih integracija država u statusu kandidata za punopravno članstvo u EU.

U svom obraćanju učesnicima zasjedanja, zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PD CEI Predrag Kožul izrazio je zahvalnost državama članicama EU koje su dio CEI, a koje su dale snažnu podršku Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija. Kožul je pozvao predstavnike tih zemalja da se i dalje zalažu za ubrzani nastavak procesa proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana, te ocijenio da bi odluka o otvaranju pristupnih pregovora između EU i BiH dodatno motivisala BiH i njene institucije za provođenje reformi na evropskom putu.

Na zasjedanju u Kišinjevu potvrđena je potreba da države članice CEI ojačaju svoju ulogu regionalne platforme za dijalog sa institucijama EU putem uspostavljanja Konvencije za jačanje CEI, koju bi činila po dva predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti zemlja članica CEI.

U završnom dokumentu koji je usvojen u Kišinjevu potvrđena je uloga CEI kao efikasnog i važnog foruma regionalne saradnje koji kombinuje multilateralnu diplomatiju sa regionalnim projektima i širi osnovne vrijednosti usklađene sa vrijednostima EU. U usvojenom dokumentu ocjenjuje se da je EU najatraktivniji projekat i jedina garancija mira i prosperiteta, te se pozdravljaju pozitivni pomaci u procesu proširenja. S tim u vezi, u završnom dokumentu PD CEI iz Kišinjeva izražena je nada da će Evropski savjet, na sastanku najavljenom za 14. i 15. decembar, donijeti pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Ukrajinom, Moldavijom i Bosnom i Hercegovinom. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću