MENI
17.11.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara susreo se u Budimpešti sa predsjednikom Narodne skupštine i premijerom Mađarske

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara razgovarao je danas u Budimpešti, u odvojenim susretima na marginama 11. konferencije predsjednika parlamenata Jugoistočne Evrope, sa predsjednikom Narodne skupštine Mađarske Lászlom Kövérom i predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbánom.

Predsjedavajući Čavara zahvalio se predsjedniku Kövéru na organizaciji 11. konferencije predsjednika parlamenata Jugoistočne Evrope tokom koje su se, kako je ocijenio, mogli čuti otvoreni i iskreni stavovi o aktuelnoj situaciji u Evropskoj uniji (EU), kao i različita razmišljanja o procesu proširenja EU i evropskim integracijama zemalja Jugoistočne Evrope.

Predsjedavajući Čavara posebno se zahvalio na kontinuiranoj i snažnoj podršci koju Mađarska pruža Bosni i Hercegovini i svim drugim državama regiona Jugoistočne Evrope na njihovom evropskom putu. S tim u vezi, predsjedavajući Čavara naglasio je da je Bosni i Hercegovini, zbog složenih odnosa unutar zemlje i snažnih vanjskih uticaja, potrebna jasna potvrda evropske perspektive i podrška EU s ciljem bržeg integrisanja naše zemlje u zajednicu evropskih država.

Predsjednik Narodne skupštine Mađarske Lászlo Kövér istakao je da se njegova zemlja snažno bori za očuvanje evropskih vrijednosti, kao i identiteta i suvereniteta država i naroda unutar EU. Predsjednik Kövér ponovio je stav da je strateški i nacionalni interes Mađarske da podrži proces proširenja EU na sve zemlje Jugoistočne Evrope, s kojima dijeli geografske i historijske veze.

Predsjedavajući Čavara i predsjednik Kövér potvrdili su da dvije zemlje gaje dobre i prijateljske odnose, koji je potrebno dalje unapređivati, posebno na planu ekonomske saradnje. S tim u vezi, predsjedavajući Čavara pozvao je predsjednika Narodne skupštine Mađarske u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

U susretu sa premijerom Mađarske Viktorom Orbánom, potvrđen je zajednički stav o potrebi snažnije podrške institucija EU procesu evropskih integracija BiH, kao i svih zemalja Jugoistočne Evrope. Predsjedavajući Čavara posebno se zahvalio premijeru Orbánu na otvorenim stavovima koje je iznio tokom današnje konferencije u Budimpešti, kao i na najavi da će Mađarska izdvojiti dodatna sredstva kako bi podržala Plan rasta vrijedan šest milijardi eura, koji su zvaničnici EU predstavili uz najnoviji paket proširenja. (kraj)

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću