MENI
3.10.2023

Poslanik u Predstavničkom domu i član Komisije za vanjsku trgovinu i carine Jasmin Emrić razgovarao sa delegacijom Udruženja mladih privrednika Müsiad iz Turske

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i član Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH Jasmin Emrić razgovarao je danas sa članovima rukovodstva Udruženja mladih privrednika Müsiad iz Republike Turske, koji borave u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Izražavajući zadovoljstvo činjenicom da je u prilici da razgovara sa članovima Udruženja Müsiad, koje broji više od 5000 privrednika koji posluju u Turskoj, zemljama regiona i zemljama članicama Evropske unije (EU), Emrić je rekao da Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni i pozdravlja interes mladih turskih investitora da ulažu kapital u našu zemlju.

Emrić se posebno zahvalio Republici Turskoj i turskim privrednicima na ogromnoj pomoći koju su pružili u poslijeratnoj obnovi Bosne i Hercegovine, posebno kulturno – istorijskih objekata i baštine, te izrazio uvjerenje da će posjeta mladih turskih privrednika i obilazak većeg broja gradova širom BiH doprinijeti da budući investitori osjete ukupan ambijent za život i poslovanje u našoj zemlji.

Tokom sastanka Emrić je goste iz prijateljske zemlje ukratko upoznao sa političkom situacijom u BiH, naglašavajući da je punopravno članstvo u EU glavni vanjskopolitički cilj naše zemlje. Također je istaknuo da geografski položaj i dužina granice sa EU predstavljaju značajne komparativne prednosti i podsticaj za sve potencijalne investitore u BiH.

Emrić je mlade privrednike iz Turske upoznao i sa rezultatima ukupne vanjskotrgovinske razmjene BiH, kao i sa rezultatima vanjskotrgovinske razmjene sa Republikom Turskom, ističući činjenicu da brojke govore o tome da postoji značajan prostor za jačanje privredne saradnje i povećanje obima vanjskotrgovinske razmjene. S tim u vezi, Emrić je rekao da pozdravlja i izuzetno cijeni ovu posjetu budućih nosilaca privrednog razvoja Turske i regiona, kao i izraženu spremnost da ulažu u našu zemlju. Također je naglasio da će državne institucije, kao i institucije vlasti na svim nivoima učiniti sve da investitorima iz Turske osiguraju što bolji ambijent za buduća ulaganja i poslovanje u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Udruženja mladih privrednika Müsiad Cahit Islam Ertemel upoznao je poslanika Emrića sa organizacijom i načinom rada Udruženja, naglašavajući da podružnice Udruženja postoje u svakom gradu Republike Turske, kao i u brojnim drugim državama, u kojima Müsiad ima 80 ogranaka.

Zahvaljujući se na srdačnoj dobrodošlici i prijemu, mladi turski privrednici rekli su da se u Bosni i Hercegovini osjećaju kao kod kuće, te izrazili želju i spremnost da posluju u našoj zemlji. Također su rekli da su sposobni za realizaciju velikih privrednih i infrastrukturnih projekata, kao i za otvaranje malih i srednjih preduzeća u BiH. Izrazili su nadu da će današnji sastanak biti podsticaj da se naprave prvi koraci u budućoj privrednoj saradnji i pozvali poslanika Emrića da posjeti Udruženje Müsiad u Republici Turskoj.

U razgovoru je učestvovao i ministar privrede Zeničko – dobojskog kantona Samir Šibonjić, koji je mlade turske privrednike upoznao sa mogućnostima investiranja u privredu tog kantona, te izrazio uvjerenje da će sa članovima Udruženja Müsiad u bliskoj budućnosti biti realizirani značajni investicioni projekti. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću