MENI
28.9.2023

Članovi i predstavnici rukovodstva oba doma PSBiH razgovarali sa izvjestiocima Monitoring komiteta PSVE

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Nikola Špirić, delegatkinja u Domu naroda PSBiH Marina Pendeš, te poslanice u Predstavničkom domu PSBiH Sanja Vulić i Mia Karamehić – Abazović, koje su delegirane od zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića, te zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojše Radmanovića i dr. Denisa Zvizdića, razgovarali su danas u Sarajevu sa izvjestiocima Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) Zsoltom Nemethom i Aleksandrom Nikoloskim o političkoj situaciji u BiH i poštivanju obaveza i angažmanu BiH kao države članice Vijeća Evrope.

Izvjestioci PSVE čestitali su domaćinima na brzom formiranju vlasti u BiH nakon provedenih Općih izbora u oktobru prošle godine, kao i na napretku u procesu evropskih integracija postignutom nedavnim usvajanjem seta reformskih zakona kojima se ispunjava dio prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Izvjestioci Nemeth i Nikoloski usvajanje pet zakona u PSBiH ocijenili su kao pozitivan signal i dokaz da su dogovor i kompromis mogući u BiH. Istovremeno, izrazili su uvjerenje da BiH, nakon odluke Evropske unije (EU) o dodjeljivanju kandidatskog statusa, treba omogućiti da otpočne pretpristupne pregovore o članstvu u EU. Najavili su da će nacrt izvještaja o BiH biti završen do kraja ove godine, kada bi trebao biti predstavljen institucijama BiH i Monitoring komitetu PSVE. Izvjestioci su također najavili da bi izvještaj mogao biti usvojen u prvoj polovini naredne godine i izrazili nadu da će sadržaj tog izvještaja doprinijeti ubrzavanju procesa evropskih integracija BiH. Istovremeno, izvjestioci PSVE pohvalili su angažman članova Delegacije PSBiH u PSVE, ocjenjujući da Delegacija PSBiH na dobar i veoma aktivan način predstavlja BiH u PSVE.

Zahvaljujući se na dugogodišnjoj značajnoj ulozi Vijeća Evrope u jačanju demokratije u BiH, kao i u realizaciji projekata u oblasti vladavine prava i zaštite ljudskih prava, predstavnici rukovodstva oba doma PSBiH upoznali su izvjestioce PSVE o napretku koji je u BiH napravljen tokom prošle i ove godine, posebno u procesu evropskih integracija. Ocijenili su kako su kompromis, konsenzus i koordinacija domaćih političkih snaga ključni preduslovi za dalji napredak u procesu usvajanja reformskih zakona, posebno seta zakona koji se odnose na pravosudne institucije, uključujući Ustavni sud i Sud BiH, kao i na Izborni zakon BiH.

Predstavnici kolegija oba doma PSBiH naglasili su potrebu da ključne domaće političke snage nastave sa razgovorima. S tim u vezi, naglasili su da unutar aktuelnih partnera u vlasti na nivou BiH postoji prostor za dogovor i kompromis oko brojnih važnih pitanja, a posebno oko nastavka procesa pristupanja BiH članstvu u EU. Predstavnici PSBiH izrazili su nadu da će izvještaj izvjestilaca PSVE o BiH biti pozitivan, te apelovali za podršku u dobijanju datuma za početak pretpristupnih pregovora sa EU, što bi, kako je ocijenjeno, bio veliki dodatni podsticaj za BiH i ohrabrenje za sve njene građane.

Sastanku predstavnika rukovodstva oba doma PSBiH sa izvjestiocima PSVE prisustvovala je i šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Bojana Urumova. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću