MENI
26.9.2023

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH posjetili Regionalni ured GP BiH u Gradišci

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović, članovi Zajedničke komisije Sanja Vulić i Slavko Matić, te parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović posjetili su Regionalni ured Granične policije BiH (GP BiH) Sjeverozapad – Gradiška.

Zamjenik direktora GP BiH Ensad Korman, pomoćnik direktora Dragan Kulić i načelnik Regionalnog ureda GP BiH Sjeverozapad-Gradiška Suad Kasupović upoznali su članove Zajedničke komisije sa aktuelnim stanjem u GP BiH, te sa stanjem na granici u zoni odgovornosti Regionalni ured Sjeverozapad – Gradiška.

Razgovarano je o uvjetima rada graničnih policajaca, kao i o trenutnim problemima u radu. Kako je rečeno, najizraženiji problem u GP BiH je velika kadrovska nepopunjenost, budući da nedostaje 600 graničnih policajca, zbog čega se, kako je naglašeno, čini sve da se osposobe novi kadrovi. S tim u vezi, članovi rukovodstva GP BiH istaknuli su da Direkcija za koordinacija policijskih tijela BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), MUP Republike Srpske, kao i kantonalni MUP-ovi pomažu GP BiH da prevaziđu sadašnje probleme u nedostatku policajaca, što je, kako je upozoreno na sastanku, posebno izraženo u sprečavanju ulaska ilegalnih migranata.

Naglašena je veoma dobra saradnja sa graničnim policijama susjednih zemalja. Po riječima članova rukovodstva GP BiH, problemi sa ilegalnim migrantima su pod kontrolom i čini se sve da ih bude što manje. Istovremeno, kako su rekli, u toku su intenzivne aktivnosti na suzbijanju prekograničnog kriminaliteta, kao i aktivnosti u vezi sa nabavkom nove opreme i uniformi za pripadnike GP BiH.

Čelni ljudi GP BiH i Regionalnog ureda Sjeverozapad-Gradiška ocijenili su da bi izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima, te dogradnja Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i niza drugih podzakonskih akata bili neophodni za ubrzavanje procesa popune GP BiH s ciljem efikasnijeg terenskog rada i snažnije borbe protiv prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću