MENI
25.9.2023

Predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Darijana Filipović učestvovat će na sastanku o Berlinskom procesu u Bundestagu SR Njemačke

Predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Darijana Filipović učestvovat će na sastanku posvećenom značaju Berlinskog procesa i ubrzanju evropskog puta zemalja Zapadnog Balkana, koji će se održati 26. septembra u Berlinu. 

Sastanak, kojeg je organizirao predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Bundestaga SR Njemačke Michael Roth, bit će posvećen pripremama za predstojeći Samit Berlinskog procesa, koji će se održati 16. oktobra u Tirani.

Prema najavama organizatora, sastanak u Berlinu bit će prilika za parlamentarce iz zemalja Zapadnog Balkana da sa kolegama iz Bundestaga razmijene informacije o daljim koracima neophodnim za ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Bit će riječi i o posvećenosti Njemačke i drugih članica EU perspektivi članstva zemalja Zapadnog Balkana u EU, kao i o značaju strateškog partnerstva između EU i zemalja Zapadnog Balkana. S tim u vezi, bit će naglašena i podrška koju Njemačka, kroz realizaciju projekata u okviru Berlinskog procesa, pruža državama Zapadnog Balkana na putu ka članstvu u EU. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću