MENI
24.8.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma Marinko Čavara razgovarao sa šefom Misije OSCE-a u BiH

"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara razgovarao je sa šefom Misije OSCE-a u BiH ambasadorom Brianom Aggelerom.

Tokom susreta izraženo je obostrano zadovoljstvo rezultatima protekle sjednice Predstavničkog doma PSBiH i značajnim napretkom koji je ostvaren usvajanjem tri zakona kojima se ispunjavaju prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji (EU). Predsjedavajući Čavara izrazio je uvjerenje da će Vijeće ministara BiH do kraja ove sedmice u parlamentarnu proceduru uputiti još nekoliko zakonskih rješenja kojima se ispunjavaju ključni prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije i da će i naredna sjednica Predstavničkog doma biti jednako uspješna s ciljem ubrzanja evropskog puta BiH, o čemu, kako je rekao, postoji saglasnost svih ključnih političkih snaga u BiH.

Tokom sastanka bilo je riječi i o nastavku razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, kako u pravcu usvajanja rješenja kojima bi se poboljšao integritet izbornog procesa tako i u pravcu ispunjavanja odluke Ustavnog suda BiH i odluka Evropskog suda za ljudska prava. S tim u vezi, predsjedavajući Čavara izrazio je snažnu podršku i opredjeljenje za reformu izbornog zakonodavstva istovremeno u oba ova pravca, s ciljem da se u našoj zemlji osiguraju uslovi za održavanje poštenih i transparentnih izbora po rješenjima koja će biti primjenjiva i provodiva i omogućiti žiteljima i konstitutivnim narodima da izaberu svoje legitimne predstavnike na svim nivoima vlasti.

Predsjedavajući Čavara podržao je inicijativu Misije OSCE-a u BiH o održavanju sastanka na kome bi se razgovaralo o preduzimanju konkretnih koraka na sprečavanju i suzbijanju rodno zasnovanog nasilja. Najavljujući svoje učešće na tom sastanku, koji će biti održan početkom iduće sedmice u Sarajevu, predsjedavajući Čavara osudio je svaki vid nasilja, upozoravajući posebno na potrebu potpune primjene postojećih zakonskih rješenja i na problem njihovog neprovođenja. Čavara je izrazio nadu da će najavljeni sastanak predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima za rezultat imati konkretna rješenja koja će preduprijediti nasilje i pružiti punu podršku žrtvama svake vrste nasilja.

Razgovaralo se i o potrebi potpisivanja novog Memoranduma o saradnji između Misije OSCE-a u BiH i PSBiH, čiji bi sadržaj, kako je rečeno, bio odraz prioriteta u radu najviše zakonodavne institucije u BiH. Zahvaljujući se predstavnicima Misije OSCE-a u BiH na dosadašnjoj saradnji i konkretnoj pomoći, predsjedavajući Čavara pružio je podršku potpisivanju novog Memoranduma i nastavku dobre saradnje PSBiH i Misije OSCE-a u BiH." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Marinka Čavare) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću