MENI
30.6.2023

Članice Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja Snježana Novaković – Bursać i Ljubica Miljanović učestvuju na jubilarnoj 30. Generalnoj skupštini Interparlamentarne skupštine pravoslavlja

Članice Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja Snježana Novaković – Bursać i Ljubica Miljanović učestvuju na jubilarnoj 30. Generalnoj skupštini Interparlamentarne skupštine pravoslavlja koja se održava na Halkidikiju (Republika Grčka).

Glavna tema o kojoj se raspravlja na jubilarnoj konferenciji ove multilateralne parlamentarne organizacije nosi naziv „30 godina Interparlamentarne skupštine pravoslavlja: suočavanje sa novim izazovima. Pred novim perspektivama.“

U ime Delegacije PSBiH učesnicima konferencije obratila se Snježana Novaković – Bursać, koja je u svom govoru istaknula da parlamenti moraju ponovo, u ime građana koji su ih birali, postati mjesta u kojima će se donositi održive politike i zakoni, a čija će osnovna svrha biti zaštita vrijednosti, ljudskog dostojanstva, životne sredine i izjednačavanja pristupa resursima. Novaković – Bursać naglasila je da sloboda pojedinca i njegova ljudska prava moraju biti zaštićeni, ali i da se moraju naći rješenja koja će izbjeći zamku da se pod maskom ljudskih prava šire destruktivne ideje, da se pod sloganom slobode govora šire govor mržnje i razarajuće ideje, posebno u virtualnom svijetu.

Na 30. Generalnoj skupštini Interparlamentarne skupštine pravoslavlja usvojena je i Deklaracija pod nazivom „ Suočavanje sa novim izazovima. Pred novim perspektivama“, koja svojim sadržajem defira političke pravce djelovanja Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, nastoji da unaprijedi institucionalne funkcije i odredi fokus budućeg djelovanja kao odgovor na aktuelne izazove.

Učesnici jubilarne 30. Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja osvrnuli su se i na tri decenije postojanja i djelovanja ove multilateralne parlamentarne organizacije, a raspravljali su i o organizacijskim pitanjima Međunarodnog sekretarijata i Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću