MENI
22.6.2023.

Чланице Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Марина Пендеш и Сања Вулић разговарале у Тирани са члановима Одбора за одбрану и унутрашње послове Народне скупштине Републике Србије

Замјеница предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Марина Пендеш и чланица Заједничке комисије Сања Вулић разговарале су, на маргинама Парламентарног форума о малом и лаком наоружању у Тирани, са замјеником предсједника Одбора за одбрану и унутрашње послове Народне скупштине Републике Србије Александром Марковићем и члановима делегације Републике Србије.

Током сусрета размијењена су мишљења о темама о којима се разговарало током Парламентарног форума. Посебно се разговарало о могућностима унапређења парламентарног знања о Мапи пута за земље Западног Балкана и обавезама које се односе на контролу наоружања.

Саговорници су констатовали да је потребно подржати Програм Уједињених нација намијењен превентивном дјеловању, борби и искорјењивању трговине малокалибарским оружјем и лаким наоружањем. Исто тако, у свјетлу недавних догађаја у школама у Србији и Босни и Херцеговини, размијењене су информације око имплементације акционих планова за одрживо сузбијање недозвољеног посједовања, злоупотребе и трговине малим оружјем и лаким наоружањем и припадајућом муницијом.

Разговарано је и о могућностима за организацију сусрета двије комисије, што су обје делегације подржале. Оцијењено је да би организација таквог сусрета била додатни импулс у даљем унапређењу билатералних односа, бољем међусобном разумијевању и размјени позитивних пракси и рјешења у областима о којима се разговарало током Парламентарног форума у Тирани. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу