MENI
8.6.2023

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i Delegacije PSBiH u PSNATO-a održali sastanak za članovima NATO komiteta za sigurnost partnerstva i saradnje

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a danas su u Sarajevu održali sastanak sa članovima NATO komiteta za sigurnost partnerstva i saradnje.

Članove NATO komiteta pozdravio je predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović, koji se zahvalio državama članicama NATO-a na značajnoj podršci i pomoći BiH. Ocjenjujući da je riječ o izuzetno značajnoj posjeti, koja dolazi u vrijeme kada je BiH potrebna stabilnost, kao i dijalog i konsenzus oko brojnih otvorenih pitanja, Imamović je predstavnike država članica NATO-a pozvao da u BiH nastave da realizuju brojne programe podrške, kao i na nastavak saradnje i političkog dijaloga u ovako visokim formatima. Imamović je članove NATO komiteta upoznao i sa aktivnostima Zajedničke komisije, naglašavajući visok stepen partnerstva i saradnje koju Zajednička komisija ima sa NATO štabom u Sarajevu, Sekretarijatom PSNATO-a, kao i da intenzivno prati rad Komisije BiH za saradnju sa NATO-om. Istakao je da BiH ima profesionalne i dobro organizovane policijske agencije, kao i da su oružane snage BiH uspješno okončale tranzicioni period, te da su usvojeni visoki standardi pripadnika Oružanih snaga BiH prepoznati kroz njihovo učešće u međunarodnim vojnim misijama očuvanja mira.

Članove NATO komiteta pozdravio je i predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSNATO-a i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Kemal Ademović, koji je ocijenio da je Delegacija PSBiH pridružena članica PSNATO-a i da je svojim aktivnostima i angažmanom prepoznata kao kredibilan i cijenjen partner u PSNATO. Ademović je govorio i o sadržajnom učešću članova Delegacije na 69. proljetnom zasjedanju PSNATO-a u Luxemburgu, ocjenjujući da Bosna i Hercegovina ima brojne i značajne prijatelje među državama članicama NATO-a, koji su spremni da nastave partnerstvo i podršku BiH. S tim u vezi, potvrdio je da je BiH prihvatila ponudu i da će u novembru ove godine biti domaćin Rose – Roth seminara PSNATO-a, te izrazio uvjerenje da će naša zemlja biti dobar domaćin i ugostiti preko 130 parlamentaraca iz NATO zemalja i zemalja pridruženih članica.

U razgovoru su učestvovali i zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Radovan Kovačević, te članovi Zajedničke komisije Zdenko Ćosić i Šerif Špago, koji su iznijeli i stavove u vezi sa pitanjem članstva BiH u NATO-u. Naglašeno je da su zvaničnici BiH i NATO-a opredijeljeni da nastave proces partnerske saradnje sa NATO-om u interesu jačanja sigurnosti i stabilnosti svih građana BiH, bez prejudiciranja pitanja članstva BiH u ovoj vojno – političkoj organizaciji.

Članovi NATO komiteta izrazili su snažnu podršku BiH, naglašavajući da NATO želi jakog susjeda, sposobnog da se razvija i provodi reforme s ciljem da u potpunosti osigura stabilno i sigurno okruženje za sve građane BiH, te da sarađuje sa zemljama regije u interesu sigurnosti i stabilnosti. Ocjenjujući da je BiH jedan od najbližih partnera NATO-a, članovi NATO komiteta predstavili su i novi paket podrške BiH, usmjeren ka podršci BiH za učešće u međunarodnim mirovnim operacijama, te u projekte koji se realizuju u saradnji sa ministarstvima odbrane i sigurnosti BiH. O učešću u paketu podrške BiH izjasnili su se predstavnici Njemačke, koja planira da izdvoji 15 miliona eura za sanitetska vozila i infrastrukturne projekte, kao i predstavnici Slovenije i Hrvatske u NATO komitetu.

Članovi NATO komiteta pozdravili su odluku o dodjeljivanju statusa kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, te se interesirali za aktivnosti institucija i dinamiku evropskog puta BiH. Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH naglasili su da u BiH postoji visok stepen konsenzusa u pogledu procesa evropskih integracija i članstva BiH u Evropsku uniju, te ocijenili da su institucije BiH, nakon brzog okončanja procesa formiranja vlasti na svim nivoima, intenzivirale rad na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću