MENI
6.6.2023.

Одржана 7. (тематска) сједница Комисије за саобраћај и комуникације

У Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине (ПСБиХ) данас је одржана 7. (тематска) сједница Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома ПСБиХ, на којој се расправљало о тачки дневног реда „Примјена кривичних одредби Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини – тренутно стање и приједлози за измјене Закона“.

Сједници, чије су одржавање иницирали чланови ове Комисије, повод је био трагичан исход саобраћајне несреће у Сарајеву, у којој је погинула млада докторица, а коју је изазвало лице које је управљало возилом без возачке дозволе и под дејством алкохола и којем су раније изречене казне због саобраћајних прекршаја у висини од 2.000 КМ, а које нису плаћене.

На сједници, у чијем раду су учествовали представници Министарства комуникација и транспорта БиХ, Министарства правде БиХ, министарстава унутрашњих послова Републике Српске и Федерације БиХ, министарстава унутрашњих послова кантона, те представници Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ и ентитетских пореских управа, обављена је садржајна дискусија о потреби доношења новог Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, те пооштравању кривичних и прекршајних санкција, посебно за вишеструке починиоце и повратнике у вршењу кривичних и прекршајних дјела из области безбједности саобраћаја.

На сједници је представљено истраживање које је провео Истраживачки сектор ПСБиХ, а према коме у БиХ у просјеку годишње застари око шест милиона КМ новчаних казни које су изречене због саобраћајних прекршаја. Упозорено је на податак из истраживања према коме се у пракси догађа да појединци који имају највећи дуг успијевају да докажу да нису у могућности да га плате јер формално - правно немају сталне приходе, нису запослени, не посједују имовину, возе туђи аутомобил, а у исто вријеме праве нове прекршаје. Највећи дужник је крајем 2022. године дуговао више од 270.000 КМ, а дуг највећих 20 дужника износио је близу 1,5 милион КМ.

Током расправе указано је на потребу да се све институције, посебно представници министарстава унутрашњих послова на свим нивоима власти, укључе у процес доношења Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, као и измјена ентитетских закона о прекршајима, с циљем пооштравања кривичних казни, новчаних санкција и њиховог могућег претварања у затворску казну, дефинисања појма вишеструког повратника у кршењу закона, привременог или трајног одузимања моторних возила, те трајног одузимања возачких дозвола.

Према закључцима усвојеним на крају тематске сједнице, Комисија за саобраћај и комуникације Представничког дома ПСБиХ на својој наредној сједници, на основу данашњих дискусија, усвојиће закључке с којима ће упознати Министарство комуникација и транспорта БиХ, Министарство правде БиХ, све посланике Представничког дома ПСБиХ, као и све учеснике данашње тематске сједнице. Свим учесницима данашње сједнице сугерисано је да приједлоге за измјене Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини доставе Министарству комуникација и транспорта БиХ и Комисији за саобраћај и комуникације Представничког дома ПСБиХ. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу