MENI
6.6.2023

Održana 4. sjednica Komisije za vanjsku trgovinu i carine

Na 4. sjednici Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2021. godinu, u dijelu nadležnosti ove Komisije koje se odnose na sljedeće institucije:

  • Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH;
  • Ured za veterinarstvo BiH;
  • Upravu BiH za zaštitu zdravlja bilja;
  • Ured za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH;
  • Agenciju za sigurnost hrane BiH.

Komisija je usvojila i Godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za Bosnu i Hercegovinu za 2021. godinu, čiji je predlagač Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Podržana je poslanička inicijativa Saše Magazinovića kojom se zadužuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da, u saradnji sa Upravnim odborom Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, razmotri donošenje izmjene Odluke o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dadžbina ("Službeni glasnik BiH”, broj 24/18) kojom bi se u članu 60. stav (4) povećao iznos u okviru kojeg osobe sa invaliditetom mogu uvesti putnički automobil uz oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina.

Uz ovu inicijativu Komisija je usvojila zaključak kojim zadužuje Upravu za indirektno oporezivanje BiH da utvrdi koji je tačan broj putničkih automobila, koji su oslobođeni od plaćanja uvoznih dadžbina u 2021., 2022., i tekućoj godini, te da dostavi informaciju o eventualnim zloupotrebama ovog prava u navedenom periodu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću