MENI
6.6.2023

Održana 6. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

Na 6. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine utvrđena je usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, čiji su predlagači poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Komisija nije utvrdila usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je prihvatila principe Prijedloga zakona o izmjeni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Saša Magazinović.

Nije utvrđena usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o moru, čiji su predlagači poslanici: Amor Mašović, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Šemsudin Mehmedović, Midhat Čaušević, Šerif Špago i Nermin Mandra.

Komisija nije utvrdila usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić.

Komisija je k znanju primila Informaciju o radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Nije usvojen Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Radi odsustva predlagača, Ustavnopravna komisija zatražila je od Kolegija Predstavničkog doma produženje roka za dostavljanje mišljenja o:

  • Prijedlogu dopune Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanica Mia Karamehić - Abazović, a koji se razmatra u skladu sa pravilima koja važe za osnovni zakonodavni postupak;
  • Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, kojeg su, po skraćenom postupku, predložili poslanici Predrag Kojović, Sabina Ćudić i Aida Baručija;
  • Izvještaju o o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo pravde BiH. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću