MENI
16.10.2015

Predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i Bariša Čolak učestvuju na 7. Konferenciji predsjednika parlamenata država Zapadnog Balkana


Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak učestvuju na 7. Konferenciji predsjednika parlamenata država Zapadnog Balkana koji se, u organizaciji Narodne skupštine Mađarske, održava danas u Budimpešti.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto kopredsjedavala je prvom sesijom na temu „Jugoistočna Evropa na putu ka EU“. U svom govoru predsjedavajuća Krišto izrazila je uvjerenost da Evropska unija nije cjelovita bez uključenja i država iz jugoistoka Evrope, te da će, unatoč trenutnim objektivnim teškoćama, politika proširenja prema zemaljama Jugoistočne Evrope i dalje ostati u fokusu EU-a.

Također, predsjedavajuća Krišto upoznala je učesnike da je 01. juna 2015. godine u BiH stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kojim je uspostavljeno blisko partnerstvo između EU i BiH, što predstavlja značajan napredak za BiH.

Gospođa Krišto istaknula je i da su, na pozitivnom valu pristupa ka EU, Parlamentarna skupština BiH, Predsjedništvo BiH i lideri političkih stranaka početkom 2015. godine usvojili i potpisali Izjavu o evropskoj opredjeljenosti i neophodnim reformama zemlje na putu ka EU. Kako je pojasnila, time su se sve institucije u BiH, shodno svojim ustavnim nadležnostima, obavezale da će u svoje programe rada uključiti i sve reforme neophodne za napredak BiH u procesu pridruživanja EU.

U okviru sesije „Sadašnji sigurnosni izazovi u Jugoistočnoj Evropi“, učesnicima se obratio i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak, koji je naglasio da otvorenost granica, siromaštvo, organizirani kriminal, vjerske netrpeljitvosti, radikalizam, terorizam, kao i inteziviranje prisilnih migracija predstavljaju neka od globalnih pitanja koja imaju posljedice i za Jugoistočnu Evropu.
Prema riječima predsjedavajućeg Bariše Čolaka, na granicama BiH nema izbjeglica, ali sve agencije, službe i institucije spremne su da, ukoliko dođe do priliva izbjeglica, adekvatno reagiraju.

Gospodin Čolak istaknuo je u svom govoru i važnost dobre saradnje zemalja regije s ciljem suzbijanja međunarodnih kriminalnih aktivnosti, uključujući i one koje za cilj imaju bilo kakvo promoviranje terorizma od strane pojedinaca ili grupa ljudi. Upoznao je učesnike da je BiH usvojila Strategiju za borbu protiv terorizma i nasilnog esktremizma, te da je jedna od prvih zemalja regije koja je dopunama Krivičnog zakona kao kažnjivo definirala svako protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama.

Na današnjoj Konferenciji rečeno je da je primarni cilj zemalja Zapadnog Balkana članstvo u Evropskoj uniji (EU) i da je svaka od zemalja kredibilna kandidatiknja za članstvo u EU. Shodno tome, istaknuto je, sve zemlje regije moraju težiti ispunjavanju uvjeta ka članstvu ka EU, a ti uvjeti se mogu i moraju ispunjavati zajedničkim snagama zemalja Zapadnog Balkana.
Na Konferenciji su razmijenjena mišljenja i u vezi sa problemom migranata, sa kojima se u posljednje vrijeme susreću zemlje regije. Migrantska kriza, rečeno je, izazov je za sigurnost zemalja regije i zemalja članica EU. Poručeno je da migrantsku krizu ne može sama riješiti niti jedna zemlja bila članica EU ili ne, nego to pitanje moraju rješavati zajednički sve zemlje.

Konferenciju predsjednika parlamenata Zapadnog Balkana svake dvije godina organizira Narodna skupština Mađarske s ciljem promoviranja evropskih i euroatlantskih integracija i konkretnih formi pomoći zemljama Zapadnog Balkana. (kraj)



PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću