MENI
18.4.2023

Održana 4. sjednica Doma naroda PSBiH

Na 4. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u drugom čitanju, ali u različitom tekstu u odnosu na Predstavnički dom, Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

U Zajedničku komisiju za usaglašavanje teksta ovog zakona, koji se odnosi na kažnjavanje novčanom kaznom počinilaca prefarbavanja ili na drugi način prekrivanja jednog ili drugog pisma na saobraćajnim znakovima, iz Doma naroda PSBiH imenovani su delegati Sredoje Nović, Zdenko Ćosić i Safet Softić.

Dom naroda je, u različitom tekstu u odnosu na Predstavnički dom, usvojio u drugom čitanju i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH, a koji se odnosi na pooštravanje novčanih kazni za nepropisno parkiranje na mjesto predviđeno za parkiranje lica sa invaliditetom. U Zajedničku komisiju za usaglašavanje teksta Prijedlog zakona Dom naroda imenovao je delegate Sredoja Novića, Zdenka Ćosića i Safeta Softića.

Uz ova dva prijedloga zakona, Dom je usvojio zaključak kojim se od Ministarstva komunikacija i prometa BiH traži da u roku od 90 dana izradi potpuno novi Prijedlog zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.

Dom nije usvojio Izvještaj Zajedničke komisije oba doma PSBiH o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čime se ovaj Prijedlog zakona smatra odbijenim.

Neusvajanjem Izvještaja Zajedničke komisije oba doma o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, Dom naroda odbio je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

Dom nije podržao delegatsku inicijativu Džemala Smajića, kojom se “od Ministarstva komunikacija i prometa BiH traži da u roku od 30 dana ukloni nelegalne oznake koje nemaju državnih obilježja iz graničnih pojasa na svim graničnim prijelazima u Bosni i Hercegovini i da pripremi zakonska rješenja kojim bi se precizirao način rješavanja ovih situacija, uz definiranje nadležnog organa za uklanjanje nelegalnih oznaka (ukoliko to nije u nadležnosti Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine)”.

Dom je usvojio Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Upravljanje troškovima mobilne i fiksne telefonije u institucijama BiH“, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH.

Usvojen je i Godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za Bosnu i Hercegovinu za 2020. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Dom naroda PSBiH nije usvojio Finansijski plan BHRT-a za 2022. godinu s pratećim mjerama i efektima tih mjera.

Dom naroda nije usvojio sljedeće izvještaje:

  • Izvještaj o realizaciji programa BHRT-a za 2021. godinu i Programskim planovima BHRT-a za 2022. godinu,
  • Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo pravde BiH,
  • Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2021. godinu,
  • Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2021. godinu,
  • Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Nabavka i funkcionalnost ličnih dokumenata“, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH.

Dom naroda dao je saglasnost za ratificiranje:

  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka koji se odnose na Sporazum iz oblasti odbrambene industrije,
  • Sporazuma između Evropske unije, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o učešću Bosne i Hercegovine u Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu,
  • Memoranduma o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore,
  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne Republike Njemačke o prihvatanju projekata tehničke saradnje za 2016. godinu. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću