MENI
17.4.2023.

Посланик у Представничком дому ПСБиХ Саша Магазиновић упутио у процедуру Приједлог закона о измјени Кривичног закона БиХ

"Посланик у Представничком дому ПСБиХ Саша Магазиновић упутио је у процедуру Приједлог закона о измјени Кривичног закона Босне и Херцеговине којим се спречава садашња могућност откупа затворске казне осуђених за ратни злочин чија је изречена казна до годину дана. Ово је забиљежено у чак 8 случајева у посљедњих 5 година.

'Живимо у времену, држави и законском уређењу у коме се десило да су затвор замијениле новчаном казном особе које су жртвама наносиле велике патње, физички злостављале малољетна лица, мучиле жртве електричном палицом, понижавале, силовале, психички и физички их малтретирале... Могућност 'отплаћивања' ратног злочина и 'куповина слободе' у тим случајевима је потпуно неприхватљива. Без обзира на то што се ради о казнама до годину дана затвора и даље се ради о ратном злочину и то у будућности треба спријечити', истакао је Магазиновић као главни разлог за предлагање измјена Кривичног закона.

Додао је да је у досадашњој пракси забиљежено да су могућност откупа затворске казне користили припадници свих етничких група пресуђени за кривична дјела против човјечности и вриједности заштићених међународним правом, тако да се закон не може и не смије посматрати из тог угла. Подсјетио је да је и Савјет министара БиХ усвојио ове измјене закона 2017. године, али да оне никада нису дошле до Парламента.

'Ово није само питање правичности и морала, него прије свега односа према жртвама ратних злочина који деценијама живе на маргини друштва. Према међународном праву, дјела ратног злочина спадају у најтежа кривична дјела и заслужују најтеже кривичне санкције и најјачу друштвену осуду, а тренутним законом се у одређеним случајевима своде на економску категорију', нагласио је Магазиновић.

Нагласио је да је Парламент БиХ већ интервенисао на закон по питању замјене затворске казне новчаном када се 2018. године бавио кривичним дјелима учешћа на страним ратиштима и тероризма.

На измјени закона који је данас упућен у парламентарну процедуру по хитном поступку Магазиновић је радио заједно са TRIAL International BiH, а на основу препорука Мисије ОЕБС-а у БиХ, али прије свега на основу захтјева УН комитета за елиминацију дискриминације над женама, који је 2020. године донио Одлуку против БиХ у којој се, поред осталога, од државе тражи да спријечи да осуђени починитељи ратних злочина имају могућност замијенити затворску казну новчаном.“ (саопштење посланика у Представничком дому Саше Магазиновића)

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу