MENI
12.4.2023.

Одржана 3. сједница Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа

На 3. сједници Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) усвојен је, у другој комисијској фази, уз један прихваћени амандман, Приједлог закона о допуни Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини, чији је предлагач Представнички дом ПСБиХ. Овај Приједлог закона односи се на кажњавање новчаном казном починилаца префарбавања или на други начин прекривања једног или другог писма на саобраћајним знаковима.

У другој комисијској фази, уз такође један прихваћени амандман, усвојен је и Приједлог закона о допуни Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини, чији је предлагач Представнички дом ПСБиХ. Овај Приједлог закона односи се на пооштравање новчаних казни за непрописно паркирање на мјесто предвиђено за паркирање лица са инвалидитетом.

Уз ова два приједлога закона Комисија је предложила Дому да усвоји закључак којим се од Министарства комуникација и транспорта БиХ тражи да у року од 90 дана изради потпуно нови Приједлог закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини.

Комисија је дала позитивно мишљење и Дому препоручила да да сагласност за ратификацију:

  • Споразума између Европске уније, са једне стране и Босне и Херцеговине са друге стране, о учествовању Босне и Херцеговине у Механизму Уније за цивилну заштиту,
  • Меморандума о разумијевању и сарадњи на реализацији инфраструктурних пројеката између Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Црне Горе,
  • Споразума између Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Савезне Републике Њемачке о прихватању пројеката техничке сарадње за 2016. годину.

Комисија је подржала Годишњи извјештај из области пољопривреде, исхране и руралног развоја за Босну и Херцеговину за 2020. годину.

Комисија није подржала Извјештај о раду Управног одбора Извозно - кредитне агенције Босне и Херцеговине за 2020. годину.

Чланови Комисије нису подржали делегатску иницијативу Џемала Смајића, којом се “од Министарства комуникација и транспорта БиХ тражи да у року од 30 дана уклони нелегалне ознаке које немају државних обиљежја из граничних појаса на свим граничним прелазима у Босни и Херцеговини и да припреми законска рјешења којим би се прецизирао начин рјешавана ових ситуација, уз дефинисање надлежног органа за уклањање нелегалних ознака (уколико то није у надлежности Министарства комуникација и транспорта Босне и Херцеговине)”. (крај)

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу