MENI
13.12.2012.

Предсједавајући Представничког дома др Божо Љубић разговарао с амбасадором Израела


"Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ др Божо Љубић примио је амбасадора Израела за Босну и Херцеговину Davida Cohena.
Амбасадор Cohen је презентовао ситуацију на Блиском истоку, посебно на позицију Израела у односу на сусједе при чему се разговарало о историјској позадини, геостратешким односима као и најновијим догађајима уз гласање у Генералној скупштини УН у односу на статус Палестине. Амбасадор је такођер изнио позицију Израела, те појаснио стајалишта и политику по питању безбједности Израелске државе и однос према палестинској држави. Израел се не противи успостави палестинске државе под условом да се загантује трајна безбједност Израела.

Др Љубић је презентовао политичке процесе у Босни и Херцеговини, те изнио стајалиште како БиХ може постати самоодржива и развијати се уз договор три конститутивна народа уз гаранцију права националних мањина и оних који се не изјашњавају као припадници конститутивних народа те процесе у БиХ у односу на евроатлантске интеграције. Такођер, др Љубић је исказао спремност нове парламентарне већине за што брже провођење одлуке Суда у Стразбуру у случају Сејдић и Финци и провођење реформи које ће демократизовати БиХ и допринијети њезином бржем развоју.

Др Љубић је изразио стајалиште да је интерес свих страна на Блиском истоку остварити мир и стабилност и легитимна права свих народа и држава кроз дијалог и преговоре који ће гарантовати безбједност државе Израела у коегзистенцији и добросусједским односима са палестинском државом.

Разговарало се о унапријеђењу међупарламентарне сарадње и др Љубић је у својству предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ и предсједавајућег Групе пријатељства за Африку и земље Блискога истока изразио спремност службено посјетити Израел, као што би се поздравио и посјету парламентарне делегације Израела БиХ.
Амбасадор Cohen је обећао подршку парламентарној сарадњи, а посјет ће бити могуће реализовати након парламентарних избора који се одржавају у Изреалу у јануару 2013. године.
Саговорници су исказали спремност и за унапријеђење економске сарадње између БиХ и Израела. Амбасадор Cohen је казао да је израелска влада спремна пренијети своја искустава из савремених технологија у пољопривреди, водоопскрби итд." саопштено је из Кабинета предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, др Боже Љубића. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу