MENI
13.12.2012.

Regionalna konfrencija parlamentranih povjerenstava za obranu i sigurnost u Jugoistočnoj Europi


U organizaciji Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH i Centra za sigurnosnu suradnju u Jugoistočnoj Europi (RACVIAC), danas i sutra se u Rakitju, R Hrvatska, održava dvodnevna Regionalna konferencija parlamentarnih povjerenstava za obranu i sigurnost u Jugoistočnoj Europi.
Sudjelovanje u radu Konferencije uzeli su članovi parlamenatarnih povjerenstava koje se bave demokratskim nadzorom sektora obrane i sigurnosti iz: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Turske.

U ime Parlamentarne skupštine BiH u radu Konferencije sudjeluju: predsjedateljica Dušanka Majkić, članovi Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Nermina Zaimović – Uzunović i Krunoslav Vrdoljak, te parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović.

Konferencija predstavlja nastavak niza aktivnosti koje je Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, u suradnji sa RACVIAC-om, organiziralo u proteklom razdoblju kao forum parlamentaraca iz zemalja Jugoistočne Europe i istaknutih stručnjaka za područje obrane i sigurnosti na temu parlamentarnog nadzora nad sektorom obrane i sigurnosti.

Konferencija se održava s ciljem razmjene iskustava i najboljih praksi u radu povjerenstava koje vrše parlamentarni nadzor sektora obrane i sigurnosti u zemljama Jugoistočne Europe, primjene postojeće legislative, te daljeg poboljšanja parlamentarnog nadzora u regiji.

Tijekom Konferencije predstavnici povjerenstava za obranu i sigurnost parlamenata Jugoistočne Europe razmjenit će svoja iskustva po izazovima koji se nalaze pred demokratskim nadzorom sektora obrane i sigurnosti u regionu, alatima parlamentarnog nadzora, zakonodavnim okvirima sukladno sa kojima vrše svoj nadzor, te provođenju procesa parlamentarnih saslušanja i istraga. Predstavnici parlamenata razgovarat će i o demokratskoj kontroli proračuna sektora obrane i sigurnosti, te uvjetima za efikasnu demokratsku kontrolu nacionalne sigurnosti unutar svake države.

Konferencija se organizira uz potporu NATO Štaba Sarajevo, Misije OESSu BiH i Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) iz Ženeve. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću