MENI
8.1.2013

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH razgovarali sa delegacijom Bundestaga SR Njemačke


Predsjedavajući Halid Genjac, zamjenica predsjedavajućeg Borjana Krišto i članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, Šefik Džaferović, Mehmed Bradarić i Stjepan Krešić razgovarali su danas sa delegacijom Parlamenta SR Njemačke (Bundestag), koju su činili potpredsjednik Grupe prijateljstva za BiH, Josip Juratović, član Grupe za pitanja sigurnosne i odbrambene politike, Axel Schneider i član Komisije za odbranu Bundestaga, Rainer Arnold.

Predsjedavajući Zajedničke komisije, Halid Genjac tokom susreta je rekao kako pozitivni događaji u zemljama okruženja, kakav je skori ulazak Republike Hrvatske u Evropsku uniju, pozitivno utječu i na našu zemlju, naglasivši da Bosna i Hercegovina ima punu podršku Hrvatske za ulazak u EU, dok je zamjenica predsjedavajućeg, Borjana Krišto naglasila kako u BiH postoji saglasnost oko ulaska u EU, ali su različita viđenja kako to postići.
Osvrnuvši se na implementaciju Presude Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić – Finci protiv BiH, ona je rekla da se otvara pitanje kako pomiriti građanski i nacionalni koncept, te da je ovo u suštini političko, a tek onda pravno pitanje.

Predstavnici Bundestaga su istakli kako je preduvjet za ulazak BiH u EU uvažavanje temeljnih demokratskih vrijednosti. „Svakom građaninu sloboda i pravo trebaju biti zagarantirani, jer je osnovni demokratski princip da su svi ljudi ravnopravni“, naglasio je Josip Juratović. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću