MENI
17.1.2013

Održana sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku


Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku je na danas održanoj 19. sjednici razmatrala informacije Vijeća ministara BiH o stanju predmeta koji se pred Sudom u Strazburu vode protiv Bosne i Hercegovine s procjenom njihove moguće implikacije na Bosnu i Hercegovinu. Usvojen je zaključak kojim je Komisija zadužila Ured agenta/zastupnika Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu da Zajedničkoj komisiji u roku od sedam dana dostavi Dopunjeni izvještaj sa predmetima koji su u međuvremenu pristigli u Ured zastupnika.

Usvojena je Odluka da Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku kao ovlašteni predlagač u skladu sa Poslovnicima oba doma PSBiH uputi u daljnju zakonodavnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, radi sprovođenja Evropskih direktiva u borbi protiv trgovine ljudima.

Usvojen je Orijentacioni radni plan Zajedničke komisije za 2013., kao i zaključci u vezi sa prezentacijom javne politike procjena provođenja zakona o zabrani diskriminacije u BiH, koji će biti upućeni Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu finansija i trezora BiH, kako bi se osigurao veći stepen provedbe Zakona o zabrani diskriminacije i koordinirao rad na usaglašavanju postojećeg zakonodavstva.

Usvojena je Informacija o neraliziranim zaključcima komisije, te zaključak da komisija pristupi njihovoj realizaciji i organizira tematske sjednice o radu i problemima u radu institucije ombudsmena BiH, obavi raspravu o Strategiji tranzicijske pravde u BiH, te zaduži Radnu grupu da preispita odredbe Kodeksa ponašanja poslanika i delegata PSBiH. Predviđeno je i da se posjete domovi za nezbrinutu djecu, domovi za stare i iznemogle osobe, kao i zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću