MENI
17.1.2013

Okončana 26. sjednica Doma naroda


Na završenoj 26. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je amandman delegata Dragutina Rodića na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. S obzirom da je Zakon usvojen u različitom tekstu u odnosu na Predstavnički dom, u Zajedničku komisiju za usaglašavanje teksta Zakona imenovani su: Staša Košarac, Borjana Krišto i Mehmed Bradarić.

Usvojen je u istovjetnom tekstu kao u Predstavničkom domu PSBiH Zakon o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Nije usvojen Zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku, te će se Prijedlog zakona razmatrati po skraćenom postupku.

U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine, predlagač Vijeće ministara BiH i Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru u području odbrane i sigurnosti Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH.

Potvrđena je Odluka o učešću jedinice vojne policije Oružanih snaga BiH u operaciji Snage međunarodne sigurnosne pomoći u Islamskoj Republici Afganistan. Također, usvojen je zaključak kojim Parlamentarna skupština BiH obavezuje Vijeće ministara BiH da, u skladu sa članom 16. Zakona o učestvovanju pripadnika Oružanih snaga BiH, policijskih službenika, državnih služenika i ostalih zaposlenika u operacijama podrške miru i ostalim aktivnostima u inozemstvu, podnese PSBiH redovni izvještaj o učešću predstavnika OS BiH u operacijama podrške miru koje su u toku, koji treba da sadrži informacije o karakteru misije ili aktivnosti, strukturi snaga, stanju na terenu i rezultatima misije.

Usvojen je Izvještaj o provođenju mjera iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo s BiH 2008.-2012. Usvojen je zaključak u kom se kaže da s ciljem pravovremenih priprema za izradu Strateškog dokumenta o korištenju IPA II u razdoblju 2014.-2020. koje će Evropska komisija izraditi za svaku zemlju korisnicu Dom naroda traži da Vijeće ministara BiH u svom programu rada za 2013. godinu uvrsti plan učestvovanja u konsultacijskim procesima za izradu Strateškog dokumenta, pripremu sveobuhvatnih sektorskih planova i strategija, kao i pripremu struktura i kapaciteta za decentralizirani IPA sistem upravljanja.

Nije primljen k' znanju Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2011. Usvojen je zaključak koji glasi: „Dom naroda PSBiH zahtijeva od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da do kraja aprila 2013. godine pripremi analizu realizacije reforme pravosuđa u BiH, a u kojoj će, između ostalog, dati odgovore na pitanja: Šta je reformom pravosuđa BiH ostvareno do sada? Koje korake treba preduzeti u daljem razvoju reforme pravosuđa?“ Također, usvojen je i zaključak koji glasi: „Dom naroda PSBiH obavezuje Ministarstvo pravde BiH i Vijeće ministara BiH da u najkraćem roku pristupe izradi novog Zakona o sudskom i tužilačkom vijeću, Zakona o Sudu i Zakona o Tužilaštvu BiH u cilju otklanjanja svih prepreka za funkcionisanje demokratskog sistema koji omogućava efikasan rad pravosuđa, ulogu PSBiH u ostvarivanju zaštite prava građana iz područja pravosuđa i drugih pitanja koja se tiču neposrednih nadležnosti redovnih i posebnih sudova u BiH, entitetima i Brčko Distriktu.

Nije usvojen Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2011. godinu. Usvojen je zaključak kojim se zahtijeva od Upravnog odbora BHRT-a dostavljanje izvještaja o provođenju zakonitosti o suspenziji Marija Pejića sa mjesta direktora BHRT-a.
Usvojen je Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi u 2011. godini. Usvojen je zaključak u kom se kaže da Dom naroda PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 60 dana pripremi sveobuhvatnu analizu procedura i primjene Zakona o javnim nabavkama BiH, te da na temelju te analize odluči o pokretanju inicijative za eventualne izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama BiH. Također, usvojen je zaključak kojim Dom naroda PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u skladu sa postojećim Zakonom o javnim nabavkama BiH i Zakonom o upravi provede postupak imenovanja predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Ureda za razmatranje žalbi, te ustanovi legitimitet i legalitet mandata članova Ureda za razmatranje žalbi i eventualno donese odluku o raspisivanju konkursa i utvrđivanju uslova za članove Ureda za razmatranje žalbi.

Usvojen je zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za provođenje procedure za izbor tri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta. U Privremenu zajedničku komisiju oba doma PSBiH su imenovani: Krstan Simić, Borjana Krišto i Nermina Kapetanović.

Dom naroda je usvojio 70 izvještaja o reviziji institucija BiH koja je sastavio Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine (prilog). Također, u vezi izvještaja su usvojeni i sljedeći zaključci koji glase:
a. Dom naroda usvaja pojedinačne zaključke Komisije za financije i budžet Doma naroda o razmatranim revizorskim izvještajima za 2011. godinu (Prilog br. 1)
b. Dom naroda usvaja zaključak kojim se pohvaljuju institucije koje su dobile pozitivno mišljenje. (Prilog br. 2)
c. Dom naroda usvaja zbirne zaključke Komisije za financije i budžet Doma naroda o razmatranim revizorskim izvještajima za 2011. godinu, u kojima je izraženo negativno mišljenje i mišljenje s rezervom (Prilog br. 3)
d. Dom naroda usvaja zaključak za institucije kojima se umanjuje budžet u 2013. godini (Prilog br. 4)

Na sjednici su, inače, usvojeni izvještaji o reviziji sljedećih institucija BiH za 2011. godinu, koju je sastavio Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine:

  1. Agencije za osiguranje u BiH
  2. Agencije za sigurnost hrane u BiH
  3. Agencije za državnu službu BiH
  4. Agencije za poštanski saobraćaj BiH
  5. Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH
  6. Arhiva BiH
  7. Agencije za nadzor nad tržištem BiH
  8. Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH
  9. Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH
  10. Agencije za policijsku podršku 
  11. Agencije za rad i zapošljavanje BiH
  12. Agencije za statistiku BiH
  13. Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH
  14. Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH
  15. Agencije za forenzična ispitivanja i vještačenja
  16. Agencije za javne nabave BiH
  17. Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH
  18. Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH
  19. Agencije za antidopinšku kontrolu BiH
  20. Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH
  21. Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH
  22. Direkcije za ekonomsko planiranje BiH
  23. Direkcije za evropske integracije BiH
  24. Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH
  25. Državne agencije za istrage i zaštitu BiH
  26. Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH
  27. Ministarstva komunikacija i prometa BiH
  28. Ministarstva pravde BiH
  29. Ministarstva vanjskih poslova BiH
  30. Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH
  31. Ministarstva sigurnosti BiH
  32. Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH
  33. Ministarstva finansija i trezora BiH
  34. Ministarstva civilnih poslova BiH
  35. Ministarstva odbrane BiH
  36. Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine
  37. Centra za uklanjanje mina u BiH
  38. Centralne harmonizacione jedinice MFTBiH
  39. Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja
  40. Centralne izborne komisije u BiH
  41. Instituta za mjeriteljstvo BiH
  42. Instituta za akreditiranje BiH
  43. Instituta za nestala lica BiH
  44. Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH
  45. Institucije ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH
  46. Instituta za intelektualno vlasništvo BiH
  47. Instituta za standardizaciju BiH
  48. Komisije za koncesije BiH
  49. Ureda za razmatranje žalbi BiH
  50. Konkurencijskog vijeća BiH
  51. Ureda za veterinarstvo BiH
  52. Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH
  53. Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja
  54. Ureda za zakonodavstvo BiH
  55. Ureda koordinatora za reformu javne uprave BiH
  56. Uprave za indirektno oporezivanje BiH
  57. Ustavnog suda BiH
  58. Službe za poslove sa strancima
  59. Službe za zajedničke poslove institucija BiH
  60. Suda BiH
  61. Fonda za povratak BiH
  62. Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH
  63. Parlamentarne skupštine BiH
  64. Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH 
  65. Odbora državne službe za žalbe BiH
  66. Tužilaštva BiH
  67. Predsjedništva BiH
  68. Regulatorne agencije za komunikacije BiH
  69. Granične policije BiH
  70. Pravobranilaštva BiH

Delegati doma naroda usvojili su Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Višegodišnja kapitalna ulaganja institucija BiH“. Usvojen je zaključak u kojem Dom naroda PSBiH nalaže Vijeću ministara BiH i institucijama čiji su postupci i procedure obuhvaćeni Izvještajem o obavljenoj reviziji učinka o temi: „Višegodišnja kapitalna ulaganja institucija BiH“ da u roku od 60 dana izrade program realizacije preporuka revizije, s pregledom aktivnosti, nosiocima zadataka, rokova i resursa potrebnih za realizaciju revizorskih preporuka.
Usvojen je Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi: „Upravljanje voznim parkom u institucijama BiH“.

Također, danas je data saglasnost za ratifikaciju sljedećih međunarodnih sporazuma i ugovora: 

  1. Memoranduma o razumijevanju između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću Bosne i Hercegovine u programu “Evropa za građane”
  2. Izmjena br. 1 Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke, potpisanog 22.12.2006. u Sarajevu i 8.1.2007. u Luksemburgu – Obnova električne energije II. (FI Nº 23.871)
  3. Sporazuma o zajmu (Dodatno finansiranje za Projekat poboljšanja pristupa malih i srednjih preduzeća finansijskim sredstvima) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj
  4. Sporazuma o finansiranju (Projekat razvoja navodnjavanja) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne razvojne asocijacije
  5. Amandmana na Sporazum o izmjenama i dopunama Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke, Bosna i Hercegovina, Projekat cesta (Sarajevska zaobilaznica) FI Nº 20.515 – SERAPIS Nº 1998-2395
  6. Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Moldavije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima
  7. Sporazuma o IPA grantu EK (Drugi projekat upravljanja čvrstim otpadom: Mostar i Banja Luka) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj koja djeluje u ulozi administratora Evropske komisije za Trust fond Pretpristupnog instrumenta Evropske unije, koji je potpisan 24.7.2012. u Sarajevu, i Amandmana na Sporazum o IPA grantu EK (TF br. 011456), koji je potpisan 8.8.2012. u Vašingtonu i 22.8.2012. u Sarajevu
  8. Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka
  9. Provedbenog protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Češke Republike na Sporazum između Evropske zajednice i Bosne i Hercegovine o readmisiji lica koja borave bez dozvole
  10. Sporazuma o IPA grantu EK (Projekat rehabilitacije plovnog puta rijeke Save) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj koja djeluje u ulozi administratora Evropske komisije za Trust fond Instrumenta za pretpristupnu pomoć Evropske unije
  11. Prvog amandmana na Sporazum koji se odnosi na Kreditni sporazum, potpisan 21.3.2011., za finansiranje Projekta isporuke opreme i obavljanje usluga za dvije bolnice u Sarajevu između Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora BiH (zajmoprimac) i UniCredit Bank Austrija AG, Beč, Austrija (banka). (kraj)

PRILOG BR. 1.: Pojedinačni zaključci Komisije za finansije i budžet Doma naroda o razmatranim revizorskim izvještajima institucija BiH za 2011. godinu
PRILOG BR. 2.: Institucije koje su dobile ''pozitivno mišljenje''
PRILOG BR. 3.: Zbirni zaključci
PRILOG BR. 4.: Institucije kojima se umanjuje budžet u 2013. godini


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću