MENI
20.3.2023.

Делегација Парламентарне скупштине БиХ присуствовала на Кипру састанку проширеног међународног секретаријата и предсједавајућих комитета извјестилаца Интерпарламентарне скупштине православља

Делегација Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Интерпарламентарној скупштини православља, у чијем су саставу биле Сњежана Новаковић Бурсаћ и Љубица Миљановић, присуствовала је састанку проширеног међународног секретаријата и предсједавајућих комитета извјестилаца Интерпарламентарне скупштине православља који је, од 16. до 19. марта, одржан у Лимасолу, Република Кипар.

Током боравка на Кипру чланице Делегације ПСБиХ састале су се са предсједником Републике Кипар Nikosom Christodoulidesom, министром иностраних послова Constantinosom Kombosom и предсједницом Представничког дома Парламента Републике Кипар Annitom Demetriou. 

Састанак на Кипру био је у функцији припрема за одржавање 30. јубиларне Генералне скупштине Интерпарламентарне скупштине православља, која ће се одржати од 29. јуна до 3. јула у Грчкој.

Током састанка уприличена је и презентација књиге "Аја Софија- цркве Премудрости Божије у свијету", која је најзначајнија публикација Интерпарламентарне скупштине православља објављена до сада. Током презентације наглашено је да је неприкладно и контрадикторно покушавати да се темељне вриједности солидарности, различитости и мира одвоје од њиховог историјског контекста и њихове неспорне вјерске позадине. Хришћанске вриједности су много година утицале на европску цивилизацију, и, упркос културним разликама, ове вриједности су подстакле осјећај заједништва међу народима Европе, речено је на презентацији.

Чланице Делегације ПСБиХ у Интерпарламентарној скупштини православља Сњежана Новаковић Бурсаћ и Љубица Миљановић имале су и бројне билатералне сусрете са парламентарним делегацијама, као и са црквеним великодостојницима митрополитом лимасолским Атанасијем и митрополитом пафоским Georgijem. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу