MENI
21.2.2023

Održana 4. sjednica Vijeća nacionalnih manjina BiH

Na 4. sjednici Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, koja je održana u Prnjavoru, članovi Vijeća postigli su okviran dogovor oko datuma:održavanja sastanka Vijeća sa predstavnicima Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, te odredili radnu grupu koja će, u ime Vijeća, učestvovati na tom sastanku.

Vijeće je, također, raspravljalo o pripremi izrade analize Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina BiH i pripremi eventualnih prijedloga i izmjena ovog Zakona, te odlučio da ovu tačku dnevnog reda podbronije razmotri na zajedničkom sastanku Vijeća nacionalnih manjina BiH sa savjetom i savezom nacionalnih manjina Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta BiH.

Određena je i radna grupa za pripremu održavanja tematske sjednice „Položaj nacionalnih manjina u obrazovanju”.

K znanju je primljen dopis Savjetodavnog odbora za Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina u vezi sa određivanjem termina posjete Bosni i Hercegovini.

Vijeće je na današnoj sjednici donijelo i odluku o pokretanju akcije priklupljanja novčane pomoći za unesrećene u razornim zemljotresima u Turskoj i Siriji. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću