MENI
2.2.2023

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović primio delegaciju Odbora za odbranu Bundestaga SR Njemačke

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović sa saradnicima primio je danas delegaciju Odbora za odbranu Bundestaga SR Njemačke, predvođenu predsjedavajućom Odbora i poslanicom njemačkog Bundestaga Marie – Agnes Strack – Zimmermann.

Tokom srdačnog i prijateljskog razgovora, Šiljegović se zahvalio gostima na dugogodišnjoj bliskoj saradnji i podršci koju institucije SR Njemačke pružaju institucijama BiH, kao i Uredu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH.

Naglašavajući činjenicu da je institucija parlamentarnog vojnog povjerenika BiH uspostavljena po njemačkom modelu, Šiljegović je delegaciju Odbora za odbranu njemačkog Bundestaga upoznao sa nadležnostima i radom institucije na čijem je čelu. Naglasio je da u svom radu ostvaruje blisku saradnju sa Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost Parlamenarne skupštine BiH, kao i sa Generalnim inspektoratom Ministarstva odbrane BiH.

Tokom sastanka razmijenjene su informacije o nadležnostima i funkcionisanju Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH i Odbora za odbranu njemačkog Bundestaga.

Zahvaljujući se na dobrodošlici i prijemu, predsjedavajuća Odbora za odbranu njemačkog Bundestaga Marie – Agnes Strack – Zimmermann naglasila je da ovu radnu posjetu i razgovor shvata kao nastavak bliske saradnje institucija BiH i SR Njemačke, i to, kako je rekla, ne samo u oblasti odbrane, nego i u oblasti ekonomije.

Sastanku su prisustvovali ambasador SR Njemačke u BiH Thomas Fitschen, te predstavnici Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH predvođeni generalnim inspektorom generalom Mirsadom Ahmićem. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću