MENI
1.2.2023.

Објављен Приказ законодавне активности Парламентарне скупштине БиХ у периоду од 1. јануара до 30. новембра 2022. године

Секретаријат Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) и Информационо – документациони сектор ПСБиХ припремили су и објавили штампани Приказ законодавне активности ПСБиХ у периоду од 1. јануара до 30. новембра 2022. године. 

У Приказу, који садржи прецизну статистику о одржаним сједницама оба дома ПСБиХ, као и о сједницама сталних комисија ПСБиХ, наводи се да је ПСБиХ у наведеном периоду разматрала 43 приједлога закона и четири приједлога амандмана на Устав БиХ. Како се даље наводи у Приказу, високи представник за Босну и Херцеговину Christian Schmidt прогласио је на привременим основама пет закона.

Од 43 приједлога закона усвојено је седам, одбијено је осам, повучено је пет, а законодавни поступак обустављен је за три приједлога закона, док је 20 законских приједлога још увијек у процедури.

Када је ријеч о амандманима на Устав Босне и Херцеговине, од укупно четири, један је у процедури, за два је обустављен поступак и један је одбијен.

У Приказу се прецизира да су, од укупно 43 приједлога закона, посланици и делегати оба дома ПСБиХ предложили 32, док је Савјет министара БиХ у парламентарну процедуру упутило девет приједлога закона. Предсједништво БиХ у парламентарну процедуру упутило је два приједлога закона. Посланици су, такође, предложили три, а Савјет министара БиХ један приједлог амандмана на Устав БиХ.

У периоду који је обухваћен Приказом, ПСБиХ дала је сагласност за ратификовање 31 међународног докумената.

На сједницама домова ПСБиХ усвојене су четири одлуке, док једна одлука није усвојена. Усвојено је и 116 извјештаја, а четири информације су примљене к знању.

На сједницама Представничког дома ПСБиХ усвојена су 23 закључка, док је Дом народа ПСБиХ усвојио девет закључака.

Представнички дом ПСБиХ усвојио је у наведеном периоду 17 посланичких иницијатива, док су у Дому народа ПСБиХ усвојене двије делегатске иницијативе.

Представнички дом ПСБиХ, у периоду који обухвата Приказ, одржао је седам редовних и једну хитну сједницу, те разматрао 280 тачака дневног реда.

У истом периоду, Дом народа ПСБиХ одржао је шест редовних и четири хитне сједнице, на којима су разматране 144 тачке дневног реда.

У Приказу је наведено и вријеме трајања свих одржаних сједница домова ПСБиХ.

У Приказу законодавних активности ПСБиХ за период од од 1. јануара до 30. новембра 2022. године објављен је и тачан број одржаних сједница сталних комисија ПСБиХ, број разматраних тачака дневног реда и трајање тих сједница. (крај)

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу