MENI
1.2.2023.

Objavljen Prikaz zakonodavne aktivnosti Parlamentarne skupštine BiH u razdoblju od 1. siječnja do 30. studenog 2022. godine

Tajništvo Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i Informacijsko – dokumentacijski sektor PSBiH pripremili su i objavili tiskani Prikaz zakonodavne aktivnosti PSBiH u razdoblju od 1. siječnja do 30. studenog 2022. godine. 

U Prikazu, koji sadrži preciznu statistiku o održanim sjednicama obaju domova PSBiH, kao i o sjednicama stalnih povjerenstava PSBiH, navodi se da je PSBiH u navedenom razdoblju razmatrala 43 prijedloga zakona i četiri prijedloga amandmana na Ustav BiH. Kako se dalje navodi u Prikazu, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt proglasio je na privremenim osnovama pet zakona.

Od 43 prijedloga zakona usvojeno je sedam, odbijeno je osam, povučeno je pet, a zakonodavni postupak obustavljen je za tri prijedloga zakona, dok je 20 zakonskih prijedloga još uvijek u proceduri.

Kada je riječ o amandmanima na Ustav Bosne i Hercegovine, od ukupno četiri, jedan je u proceduri, za dva je obustavljen postupak i jedan je odbijen.

U Prikazu se precizira da su, od ukupno 43 prijedloga zakona, zastupnici i izaslanici obaju domova PSBiH predložili 32, dok je Vijeće ministara BiH u parlamentarnu proceduru uputilo devet prijedloga zakona. Predsjedništvo BiH u parlamentarnu proceduru uputilo je dva prijedloga zakona. Zastupnici su, također, predložili tri, a Vijeće ministara BiH jedan prijedlog amandmana na Ustav BiH.

U razdoblju koji je obuhvaćen Prikazom, PSBiH dala je suglasnost za ratificiranje 31 međunarodnog dokumenata.

Na sjednicama domova PSBiH usvojene su četiri odluke, dok jedna odluka nije usvojena. Usvojeno je i 116 izvješća, a četiri informacije su primljene k znanju.

Na sjednicama Zastupničkog doma PSBiH usvojena su 23 zaključka, dok je Dom naroda PSBiH usvojio devet zaključaka.

Zastupnički dom PSBiH usvojio je u navedenom razdoblju 17 zastupničkih inicijativa, dok su u Domu naroda PSBiH usvojene dvije izaslaničke inicijative.

Zastupnički dom PSBiH, u razdoblju koji obuhvata Prikaz, održao je sedam redovitih i jednu hitnu sjednicu, te razmatrao 280 točaka dnevnog reda.

U istom razdoblju, Dom naroda PSBiH održao je šest redovitih i četiri hitne sjednice, na kojima su razmatrane 144 točke dnevnog reda.

U Prikazu je navedeno i vrijeme trajanja svih održanih sjednica domova PSBiH.

U Prikazu zakonodavnih aktivnosti PSBiH za razdoblje od od 1. siječnja do 30. studenog 2022. godine objavljen je i točan broj održanih sjednica stalnih povjerenstava PSBiH, broj razmatranih točaka dnevnog reda i trajanje tih sjednica. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću