MENI
27.6.2022

Održana 28. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na 28. sjednici nisu utvrdili usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti su podržali principe Prijedloga amandmana II na Ustav Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Dženan Đonlagić.

Ustavnopravna komisija utvrdila je usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Komisija nije utvrdila usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, ali je podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Nenad Nešić.

Komisija nije podržala, u drugoj komisijskoj fazi, Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.

Nije utvrđena usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti su podržani principi Prijedloga zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač poslanik Nikola Lovrinović.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH primila je k znanju Informaciju o radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za 2021. godinu.

S dnevnog reda sjednice Komisije, radi odsustva predlagača, skinut je Godišnji izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2021. godinu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću