MENI
21.6.2022

Predsjedavajući Delegacije PSBiH u PAM Šemsudin Mehmedović razgovarao sa predsjednikom PAM

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) Šemsudin Mehmedović susreo se danas u Napulju, na marginama Konferencije PAM-a na visokom nivou posvećene borbi protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, sa predsjednikom PAM-a Gennarom Miglioreom.

Tokom susreta razgovaralo se o podršci država članica Evropske unije (EU) inicijativi Slovenije da naša zemlja dobije status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Prema riječima predsjednika Migliorea, sve države članice Parlamentarne skupštine Mediterana pružaju punu podršku slovenskoj inicijativi da BiH dobije kandidatski status. Migliore, koji je poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Italije, podsjetio je i na snažnu podršku koju predsjednik Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Italije Piero Fassino pruža za ulazak Bosne i Hercegovine u članstvo EU i NATO-a. S tim u vezi, Migliore je uputio poziv da se o stanju u BiH referiše na Komitetu za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Italije.

Razgovaralo se i o pitanju reforme pravosuđa u BiH. Naglašena je potreba nastavka reforme pravosuđa u BiH, posebno u pogledu borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, budući da je, kako je ocijenjeno, organizirani kriminal uključen u političke strukture u našoj zemlji.

Predsjednik PAM-a Gennaro Migliore naglasio je na kraju sastanka da se raduje skorom dolasku u Bosnu i Hercegovinu, u okviru posmatračke misije Općih izbora u BiH u oktobru ove godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću