MENI
26.5.2022

Članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a Nikola Lovrinović i Obren Petrović učestvovat će u Vilniusu na 68. proljećnom zasjedanju PSNATO-a

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Nikola Lovrinović i član Delegacije Obren Petrović učestvovat će na 68. proljetnom zasjedanju PSNATO-a, koje će se od 27. do 30. maja održati u Vilniusu, Litvanija.

Tokom ovog zasjedanja predviđeno je da se raspravlja o stanju u Ukrajini nakon ruske invazije na tu zemlju. S tim u vezi, učesnici zasjedanja razmotrit će i predloženi novi strateški koncept NATO-a, čije se usvajanje očekuje na Samitu NATO-a u Madridu u junu ove godine.

Razgovarat će se i o lekcijama naučenim iz angažmana NATO-a u Afganistanu, o NATO partnerstvu i budućnosti politike otvorenih vrata, o izazovima stabilnosti na Zapadnom Balkanu, Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, o rastućem strateškom značaju Azije i Indo-Pacifika, o stalnim prijetnjama terorizma, o važnoj ulozi i doprinosu žena miru i sigurnosti, o cyber sigurnosti i odbrani, kao i o budućnosti ratovanja.

Tokom plenarnog zasjedanja predviđeno je da se učesnicima obrati predsjedavajući PSNATO-a Gerald E. Connolly, kao i najviši zvaničnici Litvanije. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću