MENI
25.5.2022

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH razgovarali sa predstavnicima organa vlasti Unsko-sanskog kantona i grada Bihaća

Drugog dana službene radne posjete Unsko-sanskom kantonu članovi Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH (ZKLJP) susreli su sa predstavnicima organa vlasti Unsko-sanskog kantona i grada Bihaća te cijelim nizom institucija i organizacija koje se bave pitanjima migracija i azila u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

U razgovoru sa predstavnicima Kantona i Grada Bihaća, Službe za poslove sa strancima te Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Danskog vijeća za izbjeglice, predstavnicima Crvenog krsta/križa Federacije BiH, UNICEF-a, UNHCR-a, Udruženja Vaša prava, te predstavnicima OSCE Ureda u Drvaru, predsjedavajući ZKLJP Lazar Prodanović te članice Mirjana Marinković - Lepić i Aida Baručija informirani su o brojnim aspektima problema migracija i azila koji uprkos činjenici da je stanje neuporedivo bolje nego prije svega par godina ni izbliza nisu riješeni na odgovarajući način.

Kako se danas moglo čuti, to što je priliv migranata u osjetnom padu, što je oslabio i pritisak na privremene prihvatne centre usljed čega u njima postoji dosta raspoloživog prostora, što je promijenjena struktura migranata i što su djeca migranti uključena i redovni obrazovni proces ne smije biti razlog za zadovoljstvo i opuštanje. Štaviše, istaknuto je da svi moraju učiti iz problema koji su obilježili nekoliko prethodnih godina i urediti zakonske procedure za reagiranje na zahtjeve za azilom jer je to mnogo lakše činiti u ambijentu u kojem, primjera radi, u Unsko-sanskom kantonu azil trenutno traži osam (8) migranata a 11 čeka da se njihova aplikacija prihvati nego o vremenima kada samo u jednom mjesecu, decembru 2017. godine, Sektor za azil Ministarstva sigurnosti primi 685 zahtjeva za azil koji se, ustaljenim procedurama, mogu rješavati godinama. Smanjenje broja tih zahtjeva unaprijedilo je rad Sektora za azil ali nužno je, zaključeno je, optimalno unaprijediti sistem reagiranja na azile i uvezati rad svih zakonodavnih i izvršnih organa koji se bave ovim oblastima kako se ne bi ponovo desilo zagušenje. A u uslovima neuređenog sistema i nedostatka odgovarajićih zakonskih rješenja problemi su uvijek mogući, tim prije što je teško predvidjeti da li će se ponovo pojaviti neki veći val migranata ili ćemo i mi osjetiti svu težinu problema izbjeglica iz Ukrajine.

Istovremeno sa uređenjem ovog problema, neophodno je, kako je rečeno, i znatno intenzivnije raditi na suzbijanju prisutne trgovine ljudima koja je obavezna prateća pojava svake masovne migracije.

Članovi Zajedničke komisije ocijenili su danas da je u potpunosti ispunjen cilj radne posjete Unsko-sanskom kantonu koja nije podrazumijevala samo uvid u stanje 'na terenu', uslove smještaja migranata i poštivanja njihovih ljudskih prava nego i intenzivne razgovore sa svim akterima uključenim u rješavanjem problema migracija i azila. Zahvaljujući tim razgovorima mogli su čuti više o izazovima i problemima, dobrim i lošim iskustvima u periodu od početka migrantske krize do danas te iskustvima saradnje sa institucijama Bosne i Hercegovine, Federacije, Kantona i grada Bihaća.

Najavljeno je da će Zajednička komisija, nakon ove posjete, izraditi i razmotriti izvještaj sa zaključcima i planom konkretnih aktivnosti za prevazilaženje svih aktuelnih ali i, eventualnih, budućih problema i prepreka. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću