MENI
23.5.2022

Predsjedavajuća Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Alma Čolo učestvovala na sjednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PSVE u Parizu

Predsjedavajuća Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Alma Čolo učestvovala je danas na sjednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PSVE u Parizu.

Članovi Komiteta raspravljali su o stanju ljudskih prava u regionu sjevernog Kavkaza i zaključeno je da se ta situacija uopće nije popravila, već je i pogoršana, naročito s obzirom na činjenicu da Ruska Federacija više nije članica Vijeća Evrope, te na, kako je ocijenjeno, naročito agresivnu aktuelnu ulogu Čečenije i čečenskog vođe Ramzana Kadirova u ovoj regiji. Naročito su, kako je rečeno, na udaru novinari, branioci ljudskih prava, LGBTI osobe, te žene koje odbijaju da žive prema „tradicionalnim vrijednostima“. Vijeće Evrope naglasio je želju da dodatno radi sa organizacijama civilnog društva iz ove regije kako bi se promovisale vrijednosti Vijeća Evrope. 

Raspravljalo se i o obaranju aviona kompanije „Malaysia Airlines“ koji je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur i koji je oboren iznad istočne Ukrajine 2014. godine. Poginulo je 298 putnika, od čega 198 građana Nizozemske. Trenutno je u toku suđenje na Sudu u Hagu u vezi s ovim slučajem, za koji su osumnjičeni proruski militaristi. S obzirom na to da su porodice poginulih podnijele aplikaciju Evropskom sudu za ljudska prava protiv Ruske Federacije, nadležni sud na sjednici Komiteta pozvan je da da prioritet ovoj aplikaciji.

Članovi Komiteta raspravljali su i o političkim zatvorenicima u Ruskoj Federaciji. Konstatovano je da postoji veliki broj prijavljenih slučajeva političkih zatvorenika, te da je veliki broj slučajeva već pred Evropskim sudom za ljudska prava. Ruske vlasti, kako je rečeno, hapse i zatvaraju opozicijske političare, aktiviste civilnog društva, te obične građane koji mirno protestuju. Najpoznatiji slučaj je onaj Alexeia Navalnya, poznatog opozicijskog političara i borca protiv korupcije. Članovi Komiteta su preporučili PSVE da ohrabri Komitet ministara Vijeća Evrope da nastavi pratiti provođenje presuda protiv Ruske Federacije u vezi sa pritvorenim osobama i sa kršenjima njihovih ljudskih prava.

Konstituisan je Ad hoc potkomitet Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PSVE za posjetu Ukrajini sa ciljem utvrđivanja činjenica i prikupljanja informacija o mogućim ratnim zločinima protiv čovječnosti počinjenim tokom agresije Ruske Federacije nad Ukrajinom.

Članovi Komiteta su održali i saslušanje sa ekspertima o rješavanju pitanja stranih boraca ISIL-a (i njihovih porodica) koji se vraćaju kući u zemlje članice Vijeća Evrope.

Usvojen je i uvodni memorandum o uticaju pandemije virusa korona na zatvorenike u Evropi.

Održano je i saslušanje o sprečavanju diskriminacije u pristupu vakcinama.

Sljedeća sjednica Komiteta bit će održana tokom redovnog ljetnjeg zasjedanja PSVE, koje će biti održano od 20. do 24. juna 2022. godine u Strazburu. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću