MENI
20.5.2022

Predsjedavajuća Delegacije PSBiH u PSVE Alma Čolo učestvovat će u Parizu na sjednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PSVE

Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i predsjedavajuća Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Alma Čolo učestvovat će na sjednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PSVE, koja će se održati 23. maja u Parizu.

Prema najavljenom dnevnom redu sjednice, članovi Komiteta razmotrit će prijedlog izvještaja i prijedlog rezolucije o temi „Politički zatvorenici u Ruskoj Federaciji“, kao i o temi „Stalna potreba za ponovnim uspostavljanjem vladavine prava i zaštite ljudskih prava u regionu Sjevernog Kavkaza“.

Predviđena je i razmjena mišljenja sa gradonačelnikom ukrajinskog grada Melitopola Ivanom Fedorovom, te saslušanje eksperata na temu „Rješavanje pitanja stranih boraca ISIL-a (i njihovih porodica) koji se vraćaju iz Sirije i drugih država kući u države članice Vijeća Evrope“.

Očekuje se da će članovi Komiteta razmotriti i uvodni memorandum o temi „Utjecaj pandemije Covid-19 na zatvorenike u Evropi“.

Prema najavama, na sjednici u Parizu bit će konstituiran i Ad hoc potkomitet Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PSVE za provođenje posjete Ukrajini s ciljem utvrđivanja činjenica i prikupljanja informacija o mogućim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti počinjenim tokom invazije Ruske Federacije na Ukrajinu. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću