MENI
18.5.2022

Zamjenica predsjedavajuće Delegacije PSBiH u PSVE Snježana Novaković - Bursać učestvovala u Parizu na sjednici Komiteta PSVE za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj

Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i zamjenica predsjedavajuće Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Snježana Novaković - Bursać učestvovala je danas na sjednici Komiteta PSVE za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj, koja je održana u Parizu.

Parlamentarci su usvojili nacrte izvještaja, rezolucije i preporuke na temu: "Borba protiv bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom putem kvalitetnih usluga i razbijanjem antivakcinalnih mitova". Izvjestiteljica na ovu temu Carmen Leyt naglasila je da države članice trebaju da razviju proaktivne strategije vakcinacije i da posebnu pažnju posvete kvalitetnom informisanju javnosti i ujednačenom pristupu vakcinama.

Na sjednici se diskutovalo o uvodnom izvještaju na temu uticaja pandemije virusa korona na mentalno zdravlje manjina i mladih. Članovi Komiteta također su razmotrili i uvodni memorandum o temi „Vanredne situacije javnog zdravlja – potreba za holističkim pristupom multilateralizmu i zdravstvenoj zaštiti“. 

O pitanja zdavstvene zaštite radnika bez dokumentacije održana je javna rasprava uz učešće stručnjaka, a izvjestiteljica na ovu temu je bila Ada Marra. Na osnovu izvještaja Jennifer De Temmerman istaknuto je i pitanje osiguravanja sigurnog snabdijevanja medicinskih lanaca trgovine.

Razmotren je i program rada i prioriteta Komiteta PSVE za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj, te otvoren poziv za podnošenje kadidatura za imenovanje izvjestilaca za za izvještaje na temu: „Pritvor 'socijalno neprilagođenih'“ i „Djeca u svijetu rada: iskorjenjivanje štetnog dječjeg rada“.

Naredna sjednica Komiteta bit će održana tokom junskog zasjedanja PSVE u Strazburu od 20. do 24. juna 2022. godine. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću