MENI
16.5.2022

Poslanici u Predstavničkom domu Predrag Kojović i Damir Arnaut razgovarali sa poslanikom Parlamenta Katalonije o zajedničkoj kandidaturi Barselone i Sarajeva za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2030.

Poslanici iz Kluba Naša stranka – Nezavisni blok u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Predrag Kojović i Damir Arnaut razgovarali su danas u Sarajevu sa poslanikom u Parlamentu Katalonije Juliem Fernandezom Olivaresom i predstavnikom Vlade Katalonije Ericom Hauckom o intenziviranju privredne i turističke saradnje i mogućoj zajedničkoj kandidaturi Barselone i Sarajeva za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2030. godine.

Tokom sastanka naglašeno je da građani Barselone i Sarajeva imaju brojne poslovne kontakte i realiziraju značajne zajedničke projekte, te konstatirano da bi zajednička organizacija Zimskih olimpijskih igara 2030. godine predstavljala vrhunac saradnje dva prijateljska grada u svim oblastima.

Razmijenjene su informacije o pripremama moguće zajedničke kandidature, pri čemu je istaknuto da Sarajevo ima izvanredne klimatske i infrastrukturne uvjete da ponovo, nakon 14. Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, bude odličan domaćin sportistima iz cijelog svijeta. S tim u vezi, rečeno je da je Sarajevu namijenjena organizacija trka u bobu i sankanju, kao i organizacija skijaških skokova, što bi u glavni grad Bosne i Hercegovine dovelo oko 30 odsto svih sportista koji se takmiče na zimskim olimpijadama.

Tokom sastanka ocijenjeno je da postoji mnogo prostora za jačanje saradnje, posebno u oblasti turizma i drugih pratećih privrednih grana, kao i u oblasti visokog obrazovanja. S tim u vezi, naglašena je i potreba uspostavljanja direktne avio – linije Sarajevo – Barselona.

Poslanici Kojović i Arnaut upoznali su goste i s aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH uoči predstojećih Općih izbora u BiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću