MENI
11.5.2022

Član Delegacije PSBiH u PSVE Saša Magazinović učestvovat će na sjednici Komiteta za jednakost i nediskriminaciju PSVE

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i član Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštine Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović učestvovat će na sjednici Komiteta za jednakost i nediskriminaciju PSVE, koja će se 12. maja ove godine održati u Štokholmu.

Kako je najavljeno, članovi Komiteta obavit će raspravu o više prijedloga izvještaja i prijedloga rezolucija i deklaracija o različitim pitanjima iz oblasti zaštite ljudskih prava, ravnopravnosti spolova i nediskriminacije.

Dnevnim redom sjednice Komiteta predviđena je rasprava na temu “Uloga žene u procesu uspostavljanja mira i pomirenja”, kao i na temu “Uloga političkih stranaka u podsticanju različitosti i inkluzije – nova povelja za nerasističko društvo”.

Raspravljat će se i o borbi protiv antisemitizma u Evropi, te o podizanju svijesti o islamofobiji u Evropi i načinima suprotstavljanja toj pojavi.

Članovi Komiteta razmotrit će i prijedlog deklaracije posvećene Međunarodnom danu borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije, koji se obilježava 17. maja, a raspravljat će i o parlamentarnoj platformi za prava LGBTI populacije.

Sjednicu Komiteta pozdravnim govorom otvorit će zamjenica predsjednika Parlamenta Kraljevine Švedske Asa Lindestam. Dnevnim redom sjednice predviđena je i razmjena mišljenja članova Komiteta sa visokim komesarom OSCE-a za nacionalne manjine, ambasadorom Kairatom Abdrakmanovom. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću