MENI
30.3.2022

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH razgovarali sa rukovodstvom Ministarstva odbrane BiH i komandantima OSBiH

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić, zamjenica predsjedavajućeg Borjana Krišto, te članovi Zajedničke komisije Bariša Čolak, Marina Pendeš i Šemsudin Mehmedović razgovarali su danas u Čapljini sa rukovodstvom Ministarstva odbrane BiH i komandantima Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Sastanku, na kome se razgovaralo o aktuelnom stanju u sektoru odbrane, prisustvovali su zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general – pukovnik Senad Mašović, komandanti komandi i jedinica ranga brigade, te parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović.

Tokom sastanka bilo je riječi o problemima u finansiranju i strukturi budžeta za odbranu, o pitanju personala, logističkog osiguranja jedinica i komandi, kao i o pitanjima obuke jedinica i komandi, problemima u izvršavanju redovnih zadataka i obaveza, te o općim uslovima života i rada u OSBiH.

Razgovarano je i o procesu vojnog deminiranja, uništavanju viškova naoružanja, municije i minsko – eksplozivnih sredstava, učešću pripadnika OSBiH u mirovnim misijama, plaćama vojnika, kao i o stanju infrastrukture.

Današnji sastanak članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i rukovodstva Ministarstva odbrane BiH i OSBiH predstavlja nastavak sveobuhvatnog razgovora o stanju u sektoru odbrane, koji je održan u februaru 2021. godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću