MENI
4.3.2013.

Делегација Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ сусрелa се са предсједником Хрватског Сабора


Делегација Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине које чине предсједавајући Дома др Божо Љубић те његови замјеници др Денис Бећировић и др Милорад Живковић разговарала је данас с предсједником Хрватскога сабора Јосипом Леком о билатералним односима БиХ и Хрватске.

Предсједник Леко је рекао да су Хрватска и Босна и Херцеговина земље које су упућене једна на другу, а и заинтересоване за свеукупну сарадњу, те му је задовољство и част разговарати са делегацијом из БиХ о свим темама. Хрватска је, рекао је он, на добром путу и 1. јула 2013. постаће пуноправна чланица ЕУ што битно одређује њезину позицију па и односе према сусједима и цијелој југоисточној Европи што Хрватска с пуно одговорности прихваћа као једну значајну нову улогу.
Хрватска је, каже Леко, заинтересована да БиХ као и друге земље у регији што прије постигну европске и НАТО стандарде како би и оне могле постати дио ових асоцијација. У том смислу, она је у постизању тих стандарда спремна пренијети своја искуства и помоћи својим сусједима а посебно Босни и Херцеговини. Такођер, Хрватска је заинтересована за политичку и сваку другу сарадњу с БиХ, а посебно за трговинску и привредну сарадњу. Ту свакако постоји пуно проблема, али о њима, додао је он, не треба само говорити већ их и рјешавати. Такођер, желећи стабилну и успјешну БиХ, Хрватска осјећа потребу да се догради државна и политичка структура како би Босна и Херцеговина постала истинска држава сва три конститутивна народа.

Предсједавајући др Божо Љубић је истакао је да долази као сусјед и пријатељ те додао да БиХ и Хрватска немају озбиљних питања која оптерећују наше односе, али има отворених које треба рјешавати. Улазак наших сусједа у Европску унију је велики изазов за БиХ и отвара нова питања, али и нуди јој нове прилике. А заједнички циљ јест стабилна и успјешна регија како би све земље могле приближавати потребним стандардима за ЕУ и НАТО.
За Босну и Херцеговину од Хрватске нема важнијега сусједа и партнера, рекао је Љубић. Дејтонски мировни споразум и Устав као његов саставни дио поставио је одређена ограничења и данас је врло важна промјена Устава БиХ како би се заштитила људска права свих грађана и како би и сва три конститутивна народа остварила своја права, што се посебно односи на хрватски који би у овој фази требао постићи пуну институционалну равноправност. У међувремену живот иде и треба рјешавати пробелме, реализовати започете инфраструктурне пројекте, поспјешити привредну сарадњу, граничне прелазе итд.

Др Милорад Живковић је захвалио на срдачном дочеку те нагласио да се и прије требао догодити овакав сусрет као основ нашој даљој успјешној сарадњи и предложио да се утврди пракса да се овакви сусрети на највишем парламентарном нивоу организују једном годишње. Чињеница да ће убрзо БиХ граничити не само с ХР него и с ЕУ ствара нове изазове, али нуди и нову прилику за сарадњу, рекао је он.

Током данашњег сусрета, др Денис Бећировић је упознао саговорника са актуелним стањем у Босни и Херцеговини и истакнуо чврсту опредјељеност Босне и Херцеговине за Европску унију, при чему је подношење апликације за чланство од пресудне важности за нашу земљу. Први корак на том путу је провођење Пресуде Европског суда за људска права и обавеза преузетих у Мапи пута. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу