MENI
26.11.2021.

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за европске интеграције Лазар Продановић учествовао у Скопљу на Регионалној конференцији о унапређењу дијалога између парламената и новинара на Западном Балкану

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Лазар Продановић учествовао је данас у Скопљу на Регионалној конференцији о унапређењу дијалога између парламената и новинара на Западном Балкану.

На Конференцији, коју су организовали Собрање Републике Сјеверне Македоније и Удружење новинара Македоније у оквиру регионалног пројекта „Унапређење дијалога између новинарских удружења и парламената на Западном Балкану у циљу јачања цивилног друштва“, по први пут отворен је дијалог између парламентараца и представника удружења новинара из Сјеверне Македоније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије с циљем јачања слободе изражавања као основног људског права и јачања улоге организација цивилног друштва у процесу креирања политика и закона.

Конференцију су својим излагањима отворили предсједник Собрања Републике Сјеверне Македоније Talat Xhaferi, предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић, потпредсједник Народне скупштине Републике Србије Радован Тврдишић, замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ Лазар Продановић и предсједник Удружења новинара Македоније Mladen Čadikovski.

У свом излагању замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ Лазар Продановић подржао је успостављање регионалног дијалога о свим темама које су важне за европску перспективу и будућност региона, нагласивши да су дијалог и блиска регионална сарадња најбољи начин рјешавања свих отворених питања и најбоља могућа припрема за чланство свих земаља Западног Балкана у Европској унији.

Продановић је оцијенио да Конференција овог формата у будућности може постати добра регионална платформа за сарадњу, размјену информација и искустава, као и добрих пракси у односима парламената са новинарима и новинарским удружењима. С тим у вези, Продановић је подсјетио на активности Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ, која је, у сарадњи са Институцијом омбудсмена за људска права БиХ и представницима новинарских удружења, затражила пооштравање кривичних санкција за одговорне за нападе на новинаре, као и за медије путем којих се преноси и шири говор мржње, те распирује национална, вјерска и расна нетрпељивост.

Наглашавајући како је ситуација у БиХ, у погледу питања слободе медија, те заштите новинара, нешто боља у односу на друге земље региона, о чему, како је рекао,  говоре извјештаји релевантних међународних организација које се баве овим питањима, Продановић је упозорио да институције БиХ нису ослобођене обавезе да с много већом озбиљношћу приступе питањима слободе медија и заштите новинара, будући да је ријеч о обавези која се наводи међу 14 приоритета из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у Европској унији.

О односу ПСБиХ и медија на Конференцији је говорио и руководилац Сектора за односе с јавношћу у Секретаријату ПСБиХ Златко Вукмировић.

Учесници Конференције потписали су и Декларацију о унапређењу дијалога између парламената и удружења новинара на Западном Балкану, којом су се обавезали да унаприједе дијалог међу парламентима и удружењима новинара као начин да се унаприједи стање слободе изражавања и ојача улога организација цивилног друштва у процесу израде законске регулативе. Овом Декларацијом (текст Декларације у расположивој верзији можете прочитати овдје) учесници Конференције сложили су се да раде на унапређењу разговора између парламената и новинара, чиме би се, како се наводи у Декларацији, позитивно утицало на процес европских интеграција у државама региона. Подржали су и потребу за хитним промјенама којима би се унаприједило правно окружење за безбједност новинара, као и потребу за унапређење инклузивне регионалне сарадње међу државама Западног Балкана, чиме би био успостављен форум за парламенте и удружења новинара свих држава овог региона. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу