MENI
17.11.2021

Saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Bakira Izetbegovića

"Izetbegović nije penzionisan, nije primio, niti će primiti otpremninu

Povodom medijskih napisa i proizvoljnih tumačenja u vezi sa penzionisanjem i isplatom otpremnine zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakiru Izetbegoviću, dužni smo javnost informirati o činjenicama.

Zamjenik predsjedavajućeg Izetbegović je tokom 2021. godine ispunio zakonski uvjet od 65 godina života, ali nije penzionisan, niti mu je izdato rješenje o prestanku radnog odnosa. Samim tim mu nije isplaćena ni otpremnina u skladu sa Odlukom o načinu i postupku ostvarivanja prava na otpremninu prilikom odlaska u penziju u institucijama Bosne i Hercegovine.

Rješenje i odluku treba da donese Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH, koja nije zasjedala zbog blokade rada državnih institucija.

Prema tumačenju nadležnih službi, ne postoji zakonski osnov po kojem bi se Izetbegović mogao dobrovoljno odreći otpremnine. Kada Komisija donese rješenje, otpremnina će u punom iznosu biti usmjerena u svrhe u koje Izetbegović redovno izdvaja značajan dio svojih primanja, kao podršku udruženjima i pojedincima."
(saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Bakira Izetbegovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću