MENI
15.10.2021

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić sastao se sa višom savjetnicom za ljudska prava u Uredu rezidentne koordinatorice Ujedinjenih naroda u BiH

"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić sastao se danas sa višom savjetnicom za ljudska prava u Uredu rezidentne koordinatorice Ujedinjenih naroda u BiH Agnes Picod.

Razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i o suzbijanju govora mržnje u političkoj sferi, kao i u kontekstu predstojećih izbora u Bosni i Hercegovini. Predsjedavajući Zvizdić je tokom sastanka rekao da govor mržnje političari koriste najčešće kao sredstvo dolaska i opstanka na vlasti i da je to, nažalost, obilježilo javni prostor u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma pa do danas. “Mlade generacije su rasle i stasale u jednom takvom toksičnom ambijentu, a on je sada izražen više nego ikada. To je sasvim sigurno jedan od glavnih razloga zašto mladi odlaze iz Bosne i Hercegovine,” rekao je tokom sastanka predsjedavajući Zvizdić.

Predsjedavajući Zvizdić i savjetnica Picod saglasili su se da niko nema pravo da neograničeno koristi slobodu govora za vrijeđanje drugih ljudi zbog njihove vjere, nacije, rase, spola, seksualnog opredjeljenja ili slično i da koristi mrežu za širenje te ideje kao pozitivne.

“Sloboda govora ne znači vrijeđanje prava druge osobe i pozivanje na linč svakoga ko misli i ponaša se drugačije. U tom smislu posebno ovo pravo zloupotrebljavaju tzv. internet stranački botovi, kojih će sa približavanjem izbora biti sve više“ rekao je predsjedavajući Zvizdić.

Sagovornici su zaključili da društvo u BiH samo zajedničkim radom i zalaganjem, poštujući ljudska prava svakog pojedinca, može ići ka oporavku." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću