MENI
13.10.2021

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragan Čović održao sastanak s ambasadorom Ruske Federacije u BiH

"Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović danas je u Sarajevu održao sastanak s ambasadorom Ruske Federacije u BiH, Nj. E. Igorom Kalabuhovim.

Teme sastanka obuhvatile su odnose dvije zemlje, prospekte saradnje, te aktuelnu političku situaciju i izmjene Izbornog zakona BiH.

Dr. Čović je istaknuo potrebu hitne izmjene Izbornog zakona i ograničenih ustavnih izmjena prije 2022. godine. Takav razvoj, kazao je, značajno će doprinijeti unutarnjoj stabilnosti, političkom dijalogu i ozbiljnom napredovanju prema vanjsko-političkim ciljevima. Također, naglasio je kako navedene izmjene ne smiju voditi ka narušavanju Ustava, niti osnovnih odrednica Bosne i Hercegovine koje su potvrđene Dejtonskim sporazumom.

Naglasio je kako se konstitutivnost, jednakost i prava konstitutivnih naroda, te legitimno političko predstavljanje moraju u potpunosti poštivati. Potvrdio je kako je nužno provesti odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava za uklanjanje postojećih diskriminacija.

Na koncu, zvaničnici su razgovarali o unapređenju bilateralnih odnosa i prilikama za jačanje ekonomske i privredne saradnje. Također je razgovarano i o oporavku od pandemije koronavirusa." (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću